Numai zece-s norocoase

postat în: Topuri | 15

DSC04128bf

Titlu: Cărţi preferate

Anul: 2015

Cărţi citite: 37 (40 - later edit)

Goodreads Challenge: 42

Pentru că mai sunt doar 3 săptămâni până la sfârşitul anului şi blogosfera literară începe să se agite cu topul celor mai bune cărţi citite în 2015, m-am gândit să nu fac notă discordantă şi să mă înscriu şi eu în acest trend, deşi, teoretic, ar mai fi timp ca lista mea să fie răsturnată. Goodreads îmi arată conştiincios că din cele 42 lecturi pe care mi le-am propus în acest an am terminat doar 37 (+1 pe care o am acum pe noptieră şi încă 2 pe care plănuiesc să le parcurg în vacanţa de Crăciun) aşa că, cel mai probabil, voi atinge un procent de 95% din target. Acum că v-am plictisit cu statistici să trecem mai bine la lista celor 10 cărţi preferate în 2015, în ordinea în care le-am descoperit pentru că, în afară de locul 1, mi-ar fi greu să fac nominalizările.

perla-chinei_1_fullsize

Perla Chinei – Anchee Min

Perla Chinei este o carte pe care am citit-o foarte ușor, în mare parte pentru că are o narațiune antrenantă, presărată cu dialoguri, dar și pentru că oferă o imagine vie a Chinei de la începutul secolului XX până în anii ’70, o imagine fascinantă mai ales pentru cei aflați la primele întâlniri literare cu această cultură. Conceput ca o ficțiune istorică a vieții scriitoarei Pearl S. Buck, romanul este scris la persoana întâi, prin intermediul vocii narative a Salciei, prietena lui Pearl, şi este o radiografie a schimbărilor politice, a chinurilor dragostei, dar și a diferenţelor culturale americane şi chinezeşti.

Fetiţa cu ochi albaştri – Michel Bussi

Scrisă într-un ritm alert, dublat de dialog, naraţiunea se desfăşoară pe parcursul a două zile, documentate minuţios la oră şi minut. După ce primele pagini relatează un accident aviatic ce s-a petrecut în 1980 pe Mont Terrible, în urmă căruia a existat o singură supravieţuitoare, o fetiţă de numai 3 luni, a cărei origine este disputată de două familii, acţiunea ne poartă în prezentul narativ, în 1998. După 18 ani de investigaţie, detectivul Crédule Grand-Duc tot nu a rezolvat cazul, încă nu a reuşit să afle dacă fetiţa salvată se numeşte Lyse-Rose de Carville sau Émilie Vitral. Conştiinţa încărcată îl îndeamnă la suicid, dar, planul său este dat peste cap de o revelaţie uluitoare pe care o are chiar înaintea momentului fatal. Începe astfel o cursă contra-cronometru, o aventură nebunească care ne poartă, pas cu pas, pe urmele investigaţiilor lui Grand-Duc dar şi în sânul celor două părţi implicate.

coperta1

Fetiţa cu ochi albaştri este atât un roman detectiv, o poveste de dragoste, cât şi o incursiune în trecut, în Parisul anilor ’80-’90 cu toate specificităţile sale (cartierele mărginaşe cu casele lipite, festivalurile estivale, atomosfera cafenelelor universitare, etc). Michel Bussi reuşeşte să creeze o naraţiune hipnotică prin prisma dovezilor ce ies la iveală treptat, a răsturnărilor de situaţie, dar şi a alianţelor şi trădărilor neaşteptate.

978-606-588-336-9_4

Scrisorar – Mihail Şişkin

Scrisorar este prin excelenţă un roman de dragoste, o epistolă desăvârşită care te poartă pe culmile celor mai profunde emoţii. Autorul împleteşte evenimente de viaţă citadină, străpunse de complexitatea relaţiilor de familie, cu reflecţii filosofice asupra sensului vieţii şi al morţii. Puternicul substrat psihologic, susţinut de pasaje lirice ce diseacă frământările lăuntrice ale personajelor şi impresia că totul se petrece aievea sunt elementele cheie în înţelegerea acestei poveşti.

Sticletele – Donna Tartt

Poate cea mai dezbătută apariţie pe anul acesta, Sticletele este un roman complex cu o acţiune stufoasă şi personaje memorabile, demne de un premiu Pulitzer. Scriitura se susţine atât prin descrierea destinului încurcat al eroului, prin tipologiile bine conturate, prin acţiunea uşor palpitantă şi prin documentările metodice cu privire la pasajele despre artă, dar, mai ales, prin redarea trăirilor interioare ale personajului principal, Theo Decker, care te fac să vibrezi alături de el.

c1_sticletele_lit_contempt

23267307

Călătorie în jurul casei mele – Adina Nanu

Călătorie în jurul casei mele este o minunată carte-album, o încântare atât pentru simţurile vizuale cât şi pentru cele olfactive (are mirosul cărţilor de engleză din liceu), un jurnal veritabil al unei doamne extraordinare ce vorbeşte despre dragoste şi solidaritate, cât şi despre o viaţă trăită cu intensitate maximă în ciuda tuturor obstacolelor. O recomand tuturor iubitorilor de istorie şi, în special, nostalgicilor epocii interbelice ce resimt acut dispariţia caselor vechi din Bucureşti.

Pământ neîmblânzit – Jhumpa Lahiri

Acest volum este un amestec inedit de 5 nuvele şi un microroman în care scriitoarea împleteşte cu măiestrie poveştile de viaţă ale indienilor sosiţi pe tărămul Americii. Pe parcursul a celor 350 pagini, Jhumpa Lahiri analizează în detaliu neliniştile şi suferinţele personajelor sale ce conturează un tablou nuanţat al psihologiei şi comportamentului specifice imigranţilor.

pamant-neimblanzit_1_fullsize

coperta1

Daniel Martin – John Fowles

Prin Daniel Martin, John Fowles dă viaţă unei poveşti de iubire care transcende timpul, dar face și o analiză minuţioasă a individului englez postbelic preocupat de camuflarea adevăratelor intenţii pentru a acoperi înstrăinarea de sine într-o lume aflată în derivă. Mai mult, prin satirizarea elitei academice a Oxfordului, autorul face şi o paralelă între spaţiul american, preocupat de lucrurile materiale şi atingerea celebrităţii, şi spaţiul englezesc, preocupat de păstrarea tradiţiilor şi menţinerea aparenţelor. Alternaţa trecutului cu prezentul, perspectivele narative diferite, personajele vibrante – pe alocuri enigmatice, dialogul spumos şi jocul subtil de cuvinte, compun o poveste memorabilă ce se înscrie în tradiţia englezească a buildungsromanului cu toate specificităţile sale. Romanul a trezit în mine mine nostalgia timpului trecut, când oamenii simţeau şi gândeau mai mult, iar conversaţiile îţi dădeau aripi.

O cale îngustă spre nordul îndepărtat – Richard Flanagan

Câştigătoarea premiului Man Booker de anul trecut, O cale îngustă spre nordul îndepărtat este o carte răscolitoare atât din punct de vedere al poveştii de război, cât şi a celei de dragoste. Cu o scriitură fluidă, autorul se miscă cu uşurinţă în timp şi spaţiu şi reuşeşte să cuprindă dimensiunea culturală şi geografică a unei întâmplări din istoria Australiei prin scene vii de camaraderie şi anduranţă, dar creează şi un episod romantic visceral ce mi-a amintit de Scrisorar. O carte care se citeşte cu creionul în mână, cu mici momente de reflecţie pentru a putea pătrunde preaplinul acestei scriituri.

cl14_o_cale_ingusta_spre_nordul_indepartat_de_richard_flanagan

45-avanpremiera

Fata cu picioare de sticlă – Ali Shaw

O lectură captivantă ce îmbină aromonios elemente de fantastic cu realism magic, dar şi o istorie a unei iubiri tragice întrerupte în plin avânt. În ciuda atmosferei apăsătoare şi a tonului trist care inundă mare parte din roman, Shaw reuşeşte să încheie romanul într-o notă pozitivă prin faptul că personajul principal nu se lasă pradă disperării şi îşi construieşte un ţel în viaţă după ce îşi pierde iubita. Aşa cum protagonistul încearcă să imortalizeze prin fotografiile sale figuri vii, tot aşa autorul izbuteşte prin scriitura sa producă o proză fluidă, înţesată de imagini puternice.

Zgomotul lucrurilor în cădere – Juan Gabriel Vásquez

Literatura columbiană este un evantai mare şi colorat, care te îmbie cu aerul realismului magic, al ficţiunii istorice şi politice, dar şi al romanului psihologic. Dacă deja aţi depăşit tărâmul lui Gabriel García Márquez, vă invit într-o călătorie în epoca tumultoasă a lui Pablo Escobar, dominată de o violenţă feroce şi de asasinate politice, dar, şi într-o călătorie a căutării de sine. Zgomotul lucrurilor în cădere este o naraţiune istorică şi de suspans, ce reconstituie parcursul unei generaţii marcate de începutul înfloritoarei contrabande cu cocaină, dar păstrează şi izul de mister specific literaturii sud-americane. O radiografie a vieţii anilor ’70 şi ’90 în bătaia armelor şi la umbra poveştilor de dragoste.

zgomotul-lucrurilor-in-cadere_1_fullsize

Per total, 2015 a fost pentru mine o perioadă bogată în lecturi. De unde în ultima vreme ajunsesem să citesc foarte puţin (10-12 cărţi/an), anul ăsta sunt bucuroasă că numărul s-a triplat, dar, mai ales, sunt bucuroasă că prin intermediul blogului şi clubului de carte pe care îl frecventez mi-am îmbogăţit simţitor gusturile şi orizonturile literare.

Pentru 2016 îmi doresc mult timp liber pentru citit şi spaţii noi de depozitat cărţi căci rafturile bibliotecii actuale ameninţă să intre în grevă sub povara volumelor deja achiziţionate. :D

 

Aştept să-mi spuneţi şi voi cum arată bilanţul cărţilor citite anul acesta :)

15 Răspunsuri

  1. Avatar

    Felicitări pentru numărul de cărți citite. Eu îmi propusesem 50 de titluri și sunt cam departe de visul de început de an, la anul trebuie să progresez. Voi citi și eu Fetiţa cu ochi albaştri – Michel Bussi, pare foarte interesantă. Mersi de top. :D

  2. Avatar
    Andreea Iulia Toma

    Şi eu vreau să fac în astfel de top şi înca nu ştiu cum va arăta. Ar fi mai degrabă un top twenty cred. E greu să exclud unele cărți aşa că mai mult ca sigur mă voi lungi. Din cele citite menționate de tine, una singură se află între lecturile mele, cartea album a Adinei Nanu.

    • Avatar

      Aş mai fi avut şi eu câteva pe listă, dar am zis să mă limitez la 10. Am ales în principiu cărţi cărora le-am acordat 4-5 stele pe GR, deşi sunt şi unele de 3* care sunt bune, doar că subiectul în sine nu m-a prins aşa tare.
      Sper că ţi-a plăcut şi ţie „Călătorie în jurul casei mele”.

  3. Avatar

    Si uite asa, ai reusit sa-mi cresti lista de carti pe care vreau sa le citesc. Imi par interesante toate. Eu in 2015 abia daca am reusit sa citesc 10 carti. Nici „provocarea” nu am dus-o la bun sfarsit. :(

    • Avatar

      Mă bucur că ai găsit inspiraţie în lista mea. Important e că tot ai citit câteva cărţi şi cine ştie, poate la anul îţi vei depăşi provocarea ;)

  4. Avatar

    Felicitari! Uh, ce ma bucura topul tau pentru ca a adunat o multime de titluri noi pentru mine. „Călătorie în jurul casei mele” de Adina Nanu a aterizat si pe noptiera mea si isi asteapta cuminte randul. Si eu ma cert sa ajung la fabulosul numar 52 (47 sunt gata si mai am cateva finaluri de terminat, de asta sunt optimista).

    Sunt foarte curioasa cum e „Zgomotul lucrurilor în cădere” – Juan Gabriel Vásquez si „Fetiţa cu ochi albaştri” despre care am auzit atat de multe lucuri frumoase. In rest, iti doresc cel putin triplarea numarului de carti pana la sfarsitul anului viitor!

    • Avatar

      Mulţumesc, Georgiana. Sper ca la anul să citesc şi mai mult. Şi eu am ales din topul tău 2 cărţi: autobiografia Agathei Christie (ţi-am mai spus eu că mă tentează) şi Uşa de Magda Szabó.

  5. Avatar

    Hihi, cred că blogul te-a impulsionat să citești mai mult, ceea ce e grozav. :) În cazul meu s-a întâmplat invers, de când scriu pe blog citesc mai puțin, pentru că o parte din timpul de lectură e alocat acum scrisului – dar nu pot să spun că regret asta.
    Eu mai aștept un pic până fac o listă cu cărțile preferate (nu m-aș putea opri doar la zece, asta mi-e clar), pentru că sper să mai citesc vreo două-trei cărți până la finalul anului. Tocmai acum citesc una care va intra cu siguranță pe listă („Evadarea imposibilă” de Lena Constante) și cine știe dacă nu mai răsare și alta? :D
    Din lista ta rețin Perla Chinei, Fetiţa cu ochi albaştri și Pământ neîmblânzit, poate strecor măcar una dintre ele în lista de lecturi pentru anul viitor. Cred că nu reușesc să citesc cartea lui Flanagan nici luna asta, vezi dac-am ratat clubul de carte? Atunci aveam măcar un motiv serios pentru a citi cartea, așa o tot amân la nesfârșit. :))

    • Avatar

      Da, blogul m-a motivat cu siguranţă să citesc mai mult, dar şi comunitatea online de cititori (Goodreads, bloguri, etc). Uneori e frustrant să încep o carte fără să fi scris recenzia la cea de dinainte, simt că pierd ideile sau că nu mă bucur îndeajuns de noua lectură. Apoi când public recenzia am un sentiment de eliberare şi mulţumire. E frumos şi greu în acelaşi timp, cred că pe toţi cei care scriem ne încearcă senzaţiile astea din când în când.
      Mersul la club ajută, altfel nici eu nu aş fi citit multe din cărţile discutate. Acum de exemplu am primit „Cântecul păsărilor” şi deşi fetele spun că e un roman bun, numărul mare de pagini mă cam descurajează să mă apuc de el prea curând. Dacă l-aş fi citit pentru club nu-mi mai puneam problema asta.
      Aştept cu interes şi topul tău, sigur vei avea destule titluri îmbietoare.

  6. Avatar

    Hang on to that book club! Asa mi-ar placea si mie unul live, care sa se intilneasca la cafea si povesti, dar care sa citeasca fix cartile pe care le vreau eu :))
    Imi place ca e diversa lista ta, in cazul meu, desi n-am facut un recensamint, sint sigura ca 80% din fictiune sint autori americani/britanici. :|

    • Avatar

      Am şi eu destui scriitori englezi/americani în lista de anul ăsta, dar am mai variat pe alocuri.
      În Bucureşti au apărut multe cluburi de lectură, aşa că poţi oricum migra de la unul la altul în funcţie de ce se citeşte, dar, parcă odată ce se formează un grup, e mai fain să te vezi cu aceeaşi oameni mereu. Pentru mine a devenit deja un obicei frumos să mă văd cu fetele de la clubul Litera :)

  7. Avatar

    Interesant top. Trebuie sa citesc si eu Perla Chinei, mi-au placut foarte mult cele doua carti despre Imparateasa.

    • Avatar

      Eu sunt la prima carte de Anchee Min, dar sigur nu va fi ultima. Am văzut că ați făcut și voi un top pe 2015, o să revin cu comentarii. Mulțumesc pentru toată susținerea,va urmăresc și eu cu drag ☺

  8. Avatar

    Si inca ceva – felicitari pentru blog, s-a dezvoltat foarte frumos.

Lasă un comentariu

Filtru Spam