Împreună

postat în: Comedie, Dragoste, Drama, Modern | 4

anna-gavalda-impreuna

Autor: Anna Gavalda

Anul apariției: 2005

Editura: Polirom

ISBN: 973-46-0052-4

Număr pagini: 616

Împreună este cartea din 2016 care m-a făcut să vibrez cel mai mult. Citită la recomandarea unei verișoare din Franța, am descoperit o autoare caldă și exuberantă, cu o scriitură irezistibilă, în care pare să fi picurat fărâme de bună dispoziție. Bucuria și simplitatea cu care Anna Gavalda deapănă povestea se simte în fiecare dintre cele 600 pagini, infuzate cu mult umor, un ton jovial și dialoguri vii. Împreună este un roman cu un puhoi de nuanțe, dar și un labirint emoționant din care cu greu am vrut să ies odată ce am întors ultimele file.

Șarmul acestei narațiuni se datorează fără doar și poate personajelor inedite ce populează un apartament vechi, în așteptarea unei decizii succesorale. Conviețuirea stranie a patru persoane diferite – Camille (artistă pe timp de zi/femeie de serviciu pe timp de noapte), Philibert Marquet de la Durbelliere (vânzător de cărți poștale la un muzeu, ce provine dintr-o familie aristocratică), Franck (ajutor de bucătar) și bunica sa, Paulette, dă naștere unui șir de acțiuni pe cât de neverosimile, pe atât de savuroase. Apartamentul lui Philou se dovedește a fi o casă ce împlinește toate visele și îmblânzește pornirile furioase ale locuitorilor săi, atunci când situația o cere, dar este și un spațiu ce înlesnește prietenii și relații înduioșătoare.

Acțiunea romanului curge ușor, într-un ritm ce alternează poveștile celor patru protagoniști, până ce acestea se unesc într-o simfonie armonioasă. Tensiunea erotică dintre Franck și Camille este jucăușă, obraznică, presărată cu replici nostime și accente de flirt copilăresc. Philou are farmecul țicnit al vechii nobilimi și este sufletul casei, nu doar prin lecțiile animate de istorie pe care le predă ad-hoc cu fiecare conversație, ci și prin personalitatea sa excentrică. Cine ar crede că în plin secol XXI mai există persoane care umblă zilnic la costum, pălărie și baston și că poartă asupra lor sigilii cu ceară, blazon și otrăvuri? Paulette este bunica simpatică și iubitoare, pe care toată lumea și-ar dori-o în ciuda capriciilor aferente bătrâneții și care, fără să își propună, îi aduce mai aproape pe Camille și Franck.

Împreună are toate ingredientele unei povești cuceritoare: dragoste, comedie, dar și dramă. Este o paradă a boemei pariziene, cu întâmplări imposibile, dar pe care toți ni le-am dori în secret, o acuarelă a necazurilor transformate în momente inedite de fericire. Sunt multe scene vibrante, redate cu umor și sentiment, care mi-au rămas întipărite în minte: episodul tăierii porcului la care Franck participă acasă la niște prieteni – cu întreg ritualul familiar de socializare, care îi dezvăluie o latură mai sensibilă, dar, mai ales, masa de Paște de la castel, alături de familia lui Philou, o comedie de zile mari ce satirizează ipocrizia vechilor familii, ce trăiesc ancorate în trecutul titlurilor aristocratice.

Narațiunea este însuflețită și de micile reflecții, sub forma unor indicații scenice ce oferă o perspectivă inedită asupra personajelor:

Camille, gata. Du-te la culcare. Plimbarea asta romantică, frigul, oboseala, el, acolo, jucându-se cu nervii tăi… Încetează imediat. E o tâmpenie. Of, la naiba!

Anna Gavalda mi-a readus în atenție literatura franceză și farmecul parizian, pe care l-am trăit prin cărțile clasice ale adolescenței (Stendhal, Flaubert, Balzac), dar mi-a oferit și motivația necesară să pun pe listă și alți dintre contemporanii săi. Împreună este un templu al veseliei, al blândeții, al remușcărilor și al amintirilor, o carte de care te vei îndrăgosti iremediabil datorită scriiturii simple, dar pline de emoție. De văzut și ecranizarea cu Audrey Tautou și Guillaume Canet pentru a retrăi (parțial) senzațiile încercate pe parcursul lecturii acestui roman.

Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe libris.ro sau elefant.ro.

4 Răspunsuri

 1. Avatar

  Am citit doar Darul unei zile și O iubeam, iar fraza care m-a făcut curioasă și care m-a convins să citesc această carte este:

  ”Este o paradă a boemei pariziene, cu întâmplări imposibile, dar pe care toți ni le-am dori în secret, o acuarelă a necazurilor transformate în momente inedite de fericire. ”

  Spor la lectură!

 2. Avatar

  ISBN: 973-46-0052-4. Ce inseamna? Ce e asta?
  Am citit recent cartea. Nu prea m-a impresionat. Cred ca se adreseaza mai degraba publicului feminin. Sunt de parere ca sunt carti pentru femei, carti pentru barbati si carti uni-sex. La fel ca parfumurile. Aceasta este o carte pentru doamne si domnisoare.

  • Avatar

   ISBN = International Standard Book Number (un fel de CNP al cărții, eu mai folosesc info asta când caut sau adaug cărți pe Goodreads, dacă nu le găsesc acolo).
   Da, e posibil să fie o carte mai mult pentru gusturile feminine. Nu știu dacă neapărat pentru femei, văd pe Goodreads că și unii bărbați au rezonat cu povestea.

Lasă un comentariu

Filtru Spam