Lansarea cărţii „Diavoli fragili” de Radu Găvan

postat în: Blog | 1

Lansare carte Diavoli fragili Radu Gavan

 

Pe Radu Găvan l-am cunoscut prin intermediul primului său roman, Exorcizat, acum doi ani, chiar în luna mai. La momentul acela nu am putut să ne vedem personal pentru a-mi dărui cartea (eu fiind acasă răpusă de chinurile varicelei), dar, am avut apoi ocazia să ne cunoaștem la câteva dintre întâlnirile Clubului de carte Litera. Pe alocuri macabre și dezgustătoare, nepotrivite pentru ochii cititorilor conservatori, dar pline de umanitate și trăiri intense, textele sale au darul de a te scoate din zona de confort până la punctul în care realizezi că literatura este într-adevăr o pagină ruptă din realitatea zilnică.

Cei care îmi citesc blogul știu deja că îl apreciez mult pe Radu și i-am citit toate scrierile publicate până acum, așa că, nu puteam lipsi de la lansarea celui de-al treilea roman, Diavoli fragili, pe 16 mai, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

Într-un mediu familiar și degajat, prezentatorii nu s-au întins la prea multe povești și au surprins esența cărții Diavoli fragili în fraze scurte și la obiect, lăsând-ne pe noi, cititorii, să descoperim dedesubturile acestui roman. Alături de scriitoarea Camelia Cavadia și cronicarul de carte Costi Piștea, de moderarea evenimentului s-a ocupat Virginia Costeschi, redactorul cărții.

 

Cum vi se pare Diavoli fragili după Exorcizat și Neverland?

CC: Mi-a întrecut orice așteptări deoarece vine cu foarte multe lucruri în plus. Este o carte complexă, scrisă pe mai multe planuri, are o atmosferă incredibilă. Mai întâi te absoarbe, pentru ca mai apoi să simți că te devorează. Diavoli fragili e o călătorie în care am descoperit multe dintre discuțiile mele cu Radu în ceea ce privește bucătăria internă a scrisului. Se vede că este o poveste ce a țâșnit din el și a fost așternută pe hârtie la momentul potrivit. Aș spune chiar că scrisul a fost pentru el o exorcizare.

CP: În Diavoli fragili se poate observa foarte clar evoluția lui Radu Găvan. Dacă Exorcizat te ține prins într-o lume brutală iar Neverland intră într-un soi de sentimentalism, în cel de-al treilea roman, zonele în care acțiunea trepidează alternează cu unele molcome în care primează metaforele. Există o diferență mai ales din punctul de vedere al structurii, care este pe mai multe voci narative.

 

Cum a fost să citești Diavoli fragili? (întrebare adresată soției sale, aflate în public)

Sufocant. Am recunoscut sufletul său în paginile romanului.

 

Ce crezi că îi atrage pe cititori la proza ta?

RG: Aș vrea să încep cu un citat pe care l-am citit pe Facebook zilele trecute și spunea ceva de genul: „Cel mai mare privilegiu în viață este să fii așa cum ești tu cu adevărat”. Uite exact așa mă simt eu acum, că sunt cu adevărat ceea ce trebuia să fiu. Scrisul este un dar pe care l-am primit la început cu neîncredere, dar căruia i-am acceptat acum existența. Cred că publicul simte când oferi un dar cu dragoste și asta îl atrage la proza mea.

 

De ce Roberto Bolaño? (cititorii vor trebui să parcurgă romanul pentru a înțelege întrebarea aceasta)

RG: Pentru că este un scriitor care dădea tot ce avea mai bun. Este, din punctul meu de vedere, „urzeala scrisului”.

CP: Mi se pare că Radu Găvan și Bolaño se potrivesc. Deși amândoi folosesc cuvinte simple, odată încheiată lectura, ai impresia că ești cumva într-o ceață sau că tocmai te-ai trezit dintr-un vis înspăimântător. Cam așa aș descrie și Diavoli fragili.

 

Pentru că primele două cărți ale scriitorului au fost publicate la editura Herg Benet, Virginia Costeschi a ținut să explice cum a ajuns Radu Găvan la editura Pandora M. La câteva luni după ce s-au cunoscut la un eveniment de promovare a lecturii în școli, Radu i-a trimis un e-mail scurt prin care îi spunea că, în urma unui vis în care apărea și ea, a avut convingerea că Diavoli fragili trebuie să vadă lumina tiparului la această editură. O explicație un pic fantastică, dar, uite că a funcționat.

 

Ați dori să mai spuneți ceva despre Radu Găvan ca scriitor în peisajul literaturii române?

CC: Este un scriitor ce relevă o forță extraordinară de a crea lumi. Sunt foarte mulți care recreează, așa că, Radu se deosebește prin capacitatea sa de a împleti realitatea cu ficțiunea.

Pentru că tot se spune că a treia oară e cu noroc, abia aștept să văd dacă cel de-al treilea roman al lui Radu Găvan este, într-adevăr, cel mai bun. Cât de curând sper să revin și cu impresii de lectură. 

Puteți cumpăra cartea la un preț bun de pe elefant.ro, sau cărturești.ro.

Credit foto: Editura trei 

Un Răspuns

  1. […] Lansarea de la Bucureşti (II) […]

Lasă un comentariu

Filtru Spam