Autor: Mihail Bulgakov
Anul apariției: 2014
Editura: Litera
ISBN: 978-606-741-189-8
Număr pagini: 499
Pentru cea de-a şaptea ediţie a Clubului de Carte Litera ne-am întors la clasicii ruşi şi am citit Maestrul şi Margareta, cel mai cunoscut roman al scriitorului Mihail Bulgakov, un roman complex ce îmbină fantasticul cu realismul brutal al începutului comunismului, un colaj artistic al grotescului şi al comediei negre pe fundalul unei etici atemporale.
Maestrul şi Margareta are o scriitură alertă şi captivantă, iar acţiunea se desfăşoară pe mai multe planuri. Pe de o parte avem de-a face cu „lumea reală” a Moscovei anilor 1930 în care Woland şi suita lui îşi fac de cap, întrepătrunsă de romanul Maestrului în care narează patimile lui Hristos, iar, pe de altă parte, suntem introduşi în lumile imaginare în care sunt transpuse pe rând aproape toate personajele, cât şi în povestea de dragoste dintre Margareta şi Maestru. Acţiunea galopantă are loc în săptămâna Patimilor, iar planurile se succed şi se întrepătrund cu repeziciune. Magicianul Woland reuşeşte să pună pe jar întreaga Moscovă cu trucurile şi iluziile sale.
Simbolistica acestei cărţi este de inspiraţie religioasă şi aduce în discuţie confruntarea eternă dintre bine şi rău, Woland fiind fără doar şi poate întruchiparea diavolului. În afară de acesta, există şi multe alte personaje supranaturale printre care motanul cu atribuţii umane – Behemoth, Koroviev, Azazello – un tip roşcat, de statură mică sau Hella – o vrăjitoare foarte atrăgătoare, cu o cicatrice largă pe gât prin intermediul cărora Bulgakov critică depravarea şi lăcomia stalinistă. Îmbinarea de elemente ezoterice cu satira adresată regimului politic dă naştere unor personaje cu natură duală, cum ar fi de exemplu Margareta, care joacă atât rolul iubitei devotate, gata să se sacrifice pentru persoana dragă, cât şi rolul femeii lascive care nu se fereşte să încheie un pact cu diavolul, asemenea personajului Faust al lui Goethe. Când este prezentată drept amfitrioana balului organizat de Woland, tânăra acceptă imediat să joace rolul Reginei Margot. Pornim astfel într-o incursiune morbidă de scene erotico-senzuale presărate cu întâmplări fantastice, care, prin încărcătura atmosferei, mi-au amintit de scenele din filmul Eyes Wide Shut.
Prima parte a cărţii este dedicată în mare parte istoriei fictive a lui Pontius Pilat, responsabil pentru judecarea şi condamnarea lui Iisus Hristos, numit în cazul de faţă Yeshua Ha Nozri. Descrierile cuprinse între aceste capitole sunt foarte lirice, naratorul reuşind să scoată în evidenţă caracterul lui Yeshua printr-un amestec plastic de imagini vizuale, auditive şi olfactive. Decorul se schimbă în acord cu stările emoţionale ale lui Pilat: „Avea senzaţia că palmierii şi chiparoşii din grădină emană miresme de trandafir, că până şi în mirosul de piele şi sudoare soldăţească răspândit de ostaşii din escortă se insinua acelaşi iz blestemat”. Până ajungem să o cunoaştem pe Margareta, romanul îţi lasă o senzaţie ciudată, este greu să îţi dai seama cum se vor lega toate iţele şi dacă toate personajele sunt interconectate.
Bulgakov împleteşte în cartea sa elemente de satiră politică cu elemente biblice, prin reprezentarea duală a diavolului şi a divinului, credinţa şi spiritualitatea fiind cheia lecturii. Atitudinea pe care o adoptă este una ambiguă atunci când descrie întâmplările din Evanghelii, el punând mai mult accentul pe latura umană a lui Iisus în detrimentul celei dumnezeieşti. Această inserţie nu deranjează doctrina comunistă sovietică deoarece nu conţine nici o aluzie la puterea divinităţii, rezultând astfel o versiune păgână a Evangheliilor.
Pentru sfârşit, scriitorul alege decorul duminicii de Paşte şi oferă o viziune apocaliptică în care Maestrul şi Margareta sunt înviaţi şi părăsesc civilizaţia. Pentru că nu şi-au pierdut încrederea în umanitate, li se oferă viaţa veşnică, dar într-un loc al umbrelor asemănător descrierii lui Dante a locului numit Limbo.
Dacă doriţi să citiţi o carte clasică prin construcţie, dar actuală prin conţinut, Maestrul şi Margareta este alegerea potrivită. Nu numai că veţi fi purtat printr-o spaţiu al aluziilor direct sau indirect religioase, fantastice sau politice, dar veţi descoperi şi un studiu al dihotomiei naturii umane.
Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe elefant.ro, libris.ro sau cărturești.ro.
9 Răspunsuri
Popescu Andreea
Imi doresc mult aceasta carte, am inceput sa o citesc in urma cu cateva saptamani, n-am avut timp de ea si a trebuit sa o returnez la biblioteca. Mi-a placut ceea ce am citit, imi fusese recomandata de multe prietene, si sper sa reusesc sa o cumpar dupa sesiune, daca nu o voi castiga. Multumesc pentru oportunitate si la cat mai multe recenzii!
Din pacate, astazi am descoperit blogul, dar mi-a placut si-o sa-l mai vizitez. Mult succes!
Rebeca
Imi doresc acest roman pentru ca l-am citit in format e-book acum aproape un an si pentru ca sunt o mare admiratoare a lui Mihail Bulgakov; de asemenea vreau sa adaug cartea in biblioteca mea personala pentru a putea reciti fragmentele care m-au impresionat si pentru a o putea recomanda si imprumuta prietenilor mei dornici de a citi o carte buna Multumesc !
Elena
Îmi doresc această carte deoarece mi-a fost recomandată,iar laudele mi-au stârnit curiozitatea și interesul
Coffee
Am de multa vreme cartea aceasta pe lista de citit, dar niciodata nu ajung la ea.
Mela Ruja
Vreau cartea pt ca am citit despre autor si cărțile sale dar nu am reușit inca sa il citesc.
Laura G.
S-a scris si se scrie mult despre aceasta carte. Cu ani in urma am incercat s-o citesc. n-am reusit, nu m-a prins. Nu stiu daca azi m-ar captiva mai mult…
alexander
Romanul este inegal valoric, asta pentru ca a lucrat un timp indelungat la ea, chiar pana pe patul mortii, daca nu este cumva o legenda. In anumite momente, cand vine in prim plan ala raul, se aseamana cu Lupul de stepa. Inceputul este promitator, dar apoi cam pierde fraiele.
Yveyte
Un scriitor talentat, o naratiune plina de efervescenta si stil, descriind , din punctul meu de vedere , zbaterea interioara a ” omului nou, sovietic ” cu cel profund religios si superstitios dinainte de regimul sovietic .
Omul, tot om, cu acleasi probleme , in fond …amalgam al trecutului si prezentului , al binelui si al raului ( si acesta , interpretabil )
Mai am.cam un sfert din carte de (re)citit ; am.mai citit- o in urma cu multi ani dar atunci nu cred sa fi inteles mare lucru din ea .
Bulgakov ramane insa un scriitor desavarsit , de un incontestabil talent
Octavian Racu
E o descriere foarte eronată a romanului. În primul rând, nu există nicio poveste de dragoste – Margareta este trimisă de Woland Maestrului, pentru ca acesta să-și scrie opera. Există mai multe pasaje care arată că Margareta nu-l iubește pe Maestru. Fragmentele cu Yeshua reprezintă versiunea Diavolului despre Hristos, iar Maestrul este scribul lui Woland/Satana.
Yeshua, de altfel, nu este Iisus, ci o caricatură la Lev Tolstoi și „creștinismul ateu”, pe care l-a propăvăduit.
Maestrul și Margareta sunt condamnați la chinuri veșnice – finalul e o pedeapsă.
De altfel, romanul nu prezintă nicio luptă între bine și rău și nu are niciun personaj pozitiv.