Femeia inventată

postat în: Dragoste, Feminist, Thriller | 1

camille-laurens---femeia-inventata_c1

Autor: Camille Laurens

Anul apariției: 2017

Editura: Nemira

ISBN: 978-606-758-834-7

Număr pagini: 200

Spuneam în ianuarie că Anna Gavalda mi-a stârnit interesul pentru literatura franceză contemporană, așa că, din pachetul de cărți trimis de editura Nemira acum vreo lună, am ales cu mare entuziasm Femeia inventată, cel mai recent volum al autoarei Camille Laurens.

Roman polifonic în aparență, Femeia inventată este de fapt o reinterpretare a aceleiași povești printr-o singură voce narativă în roluri diferite, o scriere amețitoare și alertă despre seducția internetului și lumile paralele pe care ți le oferă.

Internetul este în același timp naufragiul și pluta: te scalzi în urmărire, în așteptare, nu te poți lăsa pradă doliului după o poveste, totuși, îngropată și, în același timp, navighezi în mediul virtual, te agăți de prezențele factice care bântuie pe web, deci, în loc să te descompui, refaci legătura.

Prima parte începe destul de promițător prin confesiunile unei profesoare universitare către psihologul său Marc, prin care aflăm cum aceasta își creează un cont fals de Facebook cu scopul de a-l spiona pe fostul său iubit Jo, folosindu-se de alter-ego-ul Claire Antunes, o tânără de origine portugheză. Numai că joaca nevinovată se întoarce împotriva ei atunci când începe o relație cu colegul de cameră al lui Jo, fotograful Christophe. Tensiunea narativă crește pe măsură ce minciuna inițială ajunge să acapareze cu totul viața protagonistei, dar și când, în plan secund, se dezvoltă un fir detectiv ce vizează moartea unei nepoate. Toate bune și frumoase, aveam deja o doză de mister și o intrigă frumos ambalată, doar că scriitoarea alege să complice lucrurile și mai mult (și inutil din punctul meu de vedere). A doua și a treia parte sunt rescrieri diferite ale aceleiași întâmplări, transpuse sub forma unui roman conceput de Camille Millecam, și a unei scrisori din partea lui Camille către editorul său Louis. De remarcat în toată înlănțuirea și schimbul de voci narative este tehnica postmodernistă (folosită de Fowles în faimosul capitol XIII din Iubita locotenentului francez) de estompare a graniței dintre ficțiune și realitate, dar și de contestare a rolurilor tradiționale ale autorului și personajelor, redată prin scenele în care Claire scrie o carte ce va fi citită doar de profesoara sa de atelier, Camille. 

Dincolo de ițele încurcate ale poveștii, și de multiplele fațete ale aceleași eroine care pun la încercare nervii cititorului, Femeia inventată are un ritm viu și contemporan, un limbaj foarte accesibil și o fluiditate a frazelor ce ușurează lectura. Meritul acestui roman rezidă în faptul că surprinde foarte bine tot patosul și nebunia de care este capabilă o femeie rănită în dragoste, cât și angoasa înaintării în vârstă ce se traduce în cazul acesta printr-un șir de decizii nesăbuite:

Ce înseamnă a fi nebună? Înseamnă să vezi lumea așa cum este. Să fumezi viața fără filtru. Să-ți iei otrava chiar de la sursă. 

Nu degeaba i se spune web. În țesătura asta, ești când păianjenul, când țânțarul. Și-n ea exiști unul pentru celălalt, unul prin celălalt, toți sunt legați prin religia comună. În lipsă de comuniune, se comunică. Să dorești un bărbat este ca atunci când visezi la o carte: totul este deschis, imens și haotic, nimic nu oprește galopul calului, frica este și ea prezentă, imensă, vertiginoasă, chiar dacă simți că nimic nu ne-ar putea face să cădem, că puterea ne e infinită și dezarmantă.

Având în vedere că intriga pornește de la o iubire trădată, se cuvine să menționez și dimensiunea romantică a acestei cărți. În toate cele trei variante ale relației lui Claire cu Cristophe, nevoia de dragoște și recunoaștere se dovedește a fi sentimentul cel mai puternic, cel care determină acțiunile personajelor, iar validarea sau sau lipsa validării acestui sentiment reprezintă forța ascunsă ce înalță sau strivește sufletele. Misticismul și adrenalina iubirii cibernetice se năruie în lumina realității apăsătoare, căci împlinirea ei coincide cu anihilarea aurei palpitante pe care internetul le-o conferea celor doi îndrăgostiți.

Camille Laurens scrie un roman pătimaș ce ilustrează atât drama unei femei prinse în propriile capcane de seducție, cât și influențele nefaste ale tehnologiei în viața noastră atunci când este folosită în scopuri meschine. Femeia inventată este un păienjeniș dens de minciuni și răsturnări de situație, dar și un amestec de registre narative din care cu greu vei găsi ieșirea. 

 Puteți cumpăra cartea la un preț bun de pe site-ul editurii Nemira, elefant.ro sau libris.ro

Un Răspuns

  1. Avatar

    Cred ca este o carte foarte interesanta. Din pacate internetul ne atrage in mrejele sale atat de adanc, incat ne poate aduce belele la care nici nu visam. Cred ca aceasta carte ar putea fi un model de viata pentru adolescentii din ziua de astazi.

Lasă un comentariu

Filtru Spam