Doctor Jivago

postat în: Dragoste, Modern, Politic, Realist | 5

 

Dr Jivago

 

 Autor: Boris Pasternak

Anul apariției: 2004

Editura: Polirom

ISBN: 973-681-647-8

Număr pagini: 612

Dacă vă plac scriitorii ruşi, iar drama Anei Karenina nu vă lasă indiferenţi, atunci Doctor Jivago este o lectură ce nu poate fi ratată, deoarece veţi regăsi aici toate temele specifice unui roman realist rusesc: dragoste neîmplinită, dramă, ideologii politice şi sociale, saga de familie, degradare morală, etc.

Romanul beneficiază de două ecranizări bine realizate, şi le recomand în funcţie de preferinţele individuale în ceea ce priveşte fidelitatea faţă de carte. Prima versiune, cea cu Omar Sharif din 1965 respectă îndeaproape firul narativ, pe când cea cu Keira Knightley din 2002, prezintă o variantă uşor romanţată a finalului.

Destinul lui Iuri Jivago, personajul principal al acestui roman, şi al Larei (Larisa) stă sub semnul predestinării. Întâlnirea acestora şi regăsirile în momentele cheie ale romanului nu sunt întâmplătoare, ci constituie baza relaţiei lor care se dezvoltă ca o nevoie organică de supravieţuire. Romanul este ifuzat de atmosfera iernii şi a zăpezilor, peisajul este tipic rusesc şi este parte integrantă din viaţa protagoniştilor. Senzaţia frigului de multe ori transpare dincolo de rândurile citite, în special în episoadele de la Varîkino.

Observăm că personajele sunt construite antitetic. Lara este atât prototipul femeii angelice, cât şi al femeii fatale. Este un amestec ciudat de puritate şi perversiune. Pe de o parte încearcă să fie o soţie devotată pentru Paşa (care devine mai târziu generalul Strelnikov) şi pentru fetiţa lor, dar, pe de altă parte, chiar ea recunoaşte că nu simte o repulsie totală faţă de Komarovski, fostul amant al mamei sale, care o transformă în femeie. În antiteză, Tania, soţia lui Iuri, trăieşte doar pentru fericirea lui şi este dispusă să îi ierte escapadele extraconjugale, mulţumindu-se doar să îi fie alături. Dragostea lor frăţească (au crescut împreună) este deasemenea în antiteză cu pasiunea mistuitoare ce caracterizează relaţia dintre Iuri şi Lara.

Personaj tipic negativ, avocatul Komarovski, este vinovat de sinuciderea tatălui lui Iuri şi de pervetirea Larei. Este, de asemenea, un om cu influenţă politică în noul regim şi va fi mereu pe urmele Larei, încercând să îi distrugă de fiecare dată fericirea. De cealaltă parte, Iuri este personajul pozitiv, eroul romantic care se zbate pentru convingerele proprii şi care crede în puterea dragostei, în ciuda sfârşitului său tragic.

Acţiunea romanului se desfăşoară pe fundalul războilui civil din Rusia, şi venirea lui Lenin la putere. Asistăm deopotrivă la decăderea burgheziei, reprezentată de familia Taniei, cât şi la ascensiunea celorlalte pături sociale datorită schimbărilor politice. Familia Taniei este nevoită să-şi împartă acum casa cu alte zeci de oameni şi să se adapteze la traiul în două camere, idealistul Paşa este îndoctrinat cu noile convingeri ale sistemului comunist şi avansează în cadrul partidului, Iuri este persecutat pentru scrierile sale literare, pentru trecutul burgez etc.

Doctor Jivago este în esenţă un roman al transformărilor politico-sociale, dar şi o frumoasă poveste de dragoste ce nu-şi găseşte împlinirea în această epocă de mari tulburări.

Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe elefant.rolibris.ro sau cărturești.ro.     

5 Răspunsuri

  1. Avatar

    E o carte de referinta ca si un film de buna calitate ! Vorbesc despre prima ecranizare, intrucat pe a doua nu am avut placerea s-o vad.

  2. Avatar

    Mi-am propus de ceva timp să citesc Doctor Jhivago dar în ultimul timp sunt speriat de carțile de depășesc 500 de pagini. Am vreo trei ani de când tot zic că mă apuc de Război și Pace dar volumele stau și acum nestingherite în bibliotecă.

    • Avatar

      Da, ințeleg ce zici. Mi se întâmplă și mie să mă feresc de volumele mari, tot aștept să intru în starea necesară pentru a citi „Carnetul auriu” – Doris Lessing și „Jurnalul fericirii” – Steinhardt. Partea bună e că avem destul timp, sau măcar așa îmi place să cred :D

  3. Avatar

    Am citit recenzia aceleiaşi cărţi făcută de una din colaboratoarele mele. Deși nu sunt cel mai mare fan al literaturii clasicie, m-ați convins amândouă să o pun în lista de citit.

  4. Avatar

    Eu caut timpul necesar pentru Fratii Karamazov.

Lasă un comentariu

Filtru Spam