Poezie cu dichis

postat în: Blog | 1

21 de Nocturne 25 august 2017ARCEN mic

 

 

 

Vineri, 25 august, pe terasa blocului Magheru One, a avut loc cea de-a cincea nocturnă ARCEN, dedicată poeților contemporani Răzvan Țupa și Valentin Busuioc și prima mea participare la un astfel de eveniment.

Recunosc că ultima poezie contemporană citită a fost poate prin anul întâi sau doi de facultate, când, într-o dimineață, în aglomerația RATB-ului, un tânăr mi-a compus pe loc un poem, inspirat de interesul meu pentru cartea în care era cufundat atunci. Dincolo de acest mic moment amuzant, și de lecturile obligatorii pentru cursuri, poezia a rămas surghiunită într-un ungher al minții.

Într-un cadru feeric și modern în același timp, la lumina ghirlandelor de beculețe și pe ritmuri de muzică indie-rock-pop, nocturna de vineri i-a pus în oglindă și în contrast, izbitor și creator, pe Valentin Busuioc și Răzvan Țupa, doi poeți cu stiluri foarte diferite și foarte personale. S-a citit din volumele fetiș (2001), Corpuri românești (2005) și Poetic. Cerul din Delft și alte Corpuri Românești (2011), de Răzvan Țupa, spirit alert și ludic, capabil să dea peste cap inclusiv tradiționala și anosta așezare a poemelor în pagină.

Valentin Busuioc și Răzvan Țupa ARCEN

Mai puțin opoziționist și mai blând, Valentin Busuioc este un nostalgic cu rezonanțe când senine, când sumbre. Am făcut cunoștință cu poeme din volumele sale Orașul văzut prin oglindă (2014) și Linia vieții (2016). După cele două momente de lectură susținute de membrii ARCEN, câte unul dedicat fiecărui poet, Răzvan Țupa și Valentin Busuioc ne-au vorbit, într-un scurt dialog, despre transgresiune și regresiune, inovație și tradiție, viață și literatură.

Interesant și sensibil a fost momentul în care doi dansatori de tango, Dragoș Samoil și Alina Toader au improvizat un dans pe ritmurile unei poezii de Răzvan Țupa. Edmond Niculușcă, președintele fundației ARCEN și gazda noastră, ne-a invitat să ne bucurăm de poezie și în singurătate și a oferit participanților foi de poezie modernă. Reproduc mai jos versurile primite:

muzica proastă și iubirea ta

pozele cu tine la mare

dimineața printre jaluzele

răsăritul din pozele cu tine la mare

somnul de noapte

apelurile tale liftul dimineața

autobuzul când am nevoie

dragostea oamenilor normali

ținând-se de mână pe stradă

dragostea lor îmi face rău

 

(din vol. „poezii odioase de dragoste” | Adrian Diniș)

 

Nocturnele îmbină poezia și poeții contemporani cu muzică, voie bună și o priveliște care vorbește și ea despre contrastele cu care trăim, atrăgând un public numeros de fiecare dată. O inițiativă minunată, organizată de ARCEN, și prezentată de BRD, un proiect inovator pe scena culturală românească care deschide calea către apropierea dintre public și artă într-un format prietenos și atractiv.

Vă invit să vă bucurați de această atmosferă vibrantă și la următoarea ediție ce va avea loc vineri, 1 septembrie, în Grădina de la Rezidența BRD Scena 9 (strada I.L. Caragiale nr. 32).

 

Foto credit: Alberto Groșescu și Andreea Dobrescu, via Facebook  

Un Răspuns

  1. Avatar
    Imprimanta etichete

    am rasfoit si eu cartea si mi s-a paruit interesanta. poate o sa revin asupra ei sa o studiez

Lasă un comentariu

Filtru Spam