Constat cu tristeţe că scriitorii români sunt un fel de Cenuşeareasă a literaturii contemporane şi că nu sunt foarte citiţi nici măcar în rândul bloggerilor literari. Într-o încercare de a scoate literatura română din acest con de umbră, vă propun un top personal de lectură (mai mult sau mai puţin aleatoriu) al scriitorilor mei preferaţi. Din păcate, pe listă nu veţi regăsi foarte mulţi autori contemporani, asta pentru că am vrut să includ doar autori cu care sunt destul de familiarizată, şi anume, din care am citit minimum 2 opere. Dar, pentru că nu vreau să trec cu vederea nici scriitorii noi, doresc să îi menţionez şi pe Cătălin Dorian Florescu, Simona Popescu, Filip Florian, Radu Găvan, Stelian Ţurlea şi Stelian Tănase, autori la fel de valoroşi şi la care vreau să revin atunci când timpul îmi va permite. Aşadar, lista mea arată cam aşa:
1. Cella Serghi este una dintre autoarele mele de suflet pe care am citit-o obsesiv începând cu clasa a XI-a şi până prin anul II de facultate. Toate romanele sale vorbesc despre iubire din perspectiva feminină, o iubire care arde şi mistuie sufletul zbuciumat al eroinelor, fără însă a cădea în patetic. Protagonistele Cellei Serghi sunt în mare parte inspirate din viaţa personală (mai ales din episoadele legăturii sale cu Camil Petrescu), dar au o forţă şi o complexitate demne de orice romane moderne. Recomand îndeosebi volumele Pânza de păianjen, Cartea Mironei şi Pe firul de păianjen al memoriei, dar, pentru aprofundarea stilului acesteia, nu ocoliţi nici Iubiri paralele, Această dulce povară, tinereţea, Genţiane sau volumul de Interviuri editat de Ilie Rad şi soţia sa, Doina Rad.
2. Mihai Zamfir, scriitor contemporan, este marea mea descoperire din perioada facultăţii. L-am cunoscut în calitate de profesor de cultură şi literatură portugheză şi i-am sorbit cu nesaţ fiecare cuvânt în timpul cursurilor. Ceea ce impresionează în romanele sale este stilistica deosebită a frazelor, descrierile amănunţite cu iz nostalgic, cât şi poveştile febrile de dragoste. Deşi am văzut că în general părerile cititorilor săi nu sunt favorabile, eu vă sugerez să parcurgeţi măcar Acasă (tradus şi în portugheză cu titlul Uma casa, dois mundos) şi Educaţie târzie, un roman flaubertian ca şi construcţie. Ca un adevărat groupie, eu am mai citit şi Poveste de iarnă şi Se înnoptează. Se lasă ceața. Singura carte necitită rămâne Fetiţa, care, din păcate, nu s-a reeditat şi pe care nu am văzut-o în anticariate. Dacă o găseşte cineva, vă rog să-mi daţi de ştire.
3. Gabriela Adameşteanu nu are nevoie de foarte multe prezentări. Este printre cele mai cunoscute scriitoare ale postmodernismului românesc, un fel de Virginia Woolf autohtonă. Dacă metoda literară stream of consciousness nu vă lasă indiferenţi, atunci nu ocoliţi cel mai cunoscut roman al său, Dimineaţa pierdută. Vă asigur că merită citit! Totodată, nu ezitaţi să parcurgeţi şi volumele Drumul egal al fiecărei zile şi Provizorat pentru a face cunoştinţă cu Letiţia Branea, un personaj inedit aflat mereu în situaţii de inadecvare constantă într-un mediu sufocant şi dureros, indiferent că este vorba de casa părintească sau mariajul claustrofob cu profesorul universitar Petru Aron.
4. De Mircea Eliade şi a lui proză fantastică în care îmbină elemente de sacru şi profan, ludic şi ezoteric a auzit toată lumea. Nu cred să fie cineva care să nu fi citit măcar una din scrierile sale. Cum lista mea de nuvele este destul de lungă, amintesc doar câteva romane preferate: Noaptea de Sânziene, Nuntă în cer, Huliganii, Lumina ce se stinge şi Întoarcerea din rai.
5. Mircea Cărtărescu este probabil cel mai citit autor român contemporan, foarte apreciat atât la noi, cât şi peste hotare. Deşi la un moment dat m-am aventurat să citesc şi una dintre seriile Orbitor, am renunţat după vreo 30 pagini, aşa că, deocamdată, experienţa mea cu Cărtărescu se limitează la volumul de nuvele Nostalgia (Gemenii, REM şi Mendebilul). Stilul său este uşor alambicat şi fantastic cu o ţesătură densă a frazelor şi o imaginaţie fabuloasă, la graniţa dintre vis şi realitate, un stil aparte cum nu am întâlnit la niciun alt scriitor.
6. Camil Petrescu cu al lui roman psihologic probabil se răsuceşte în mormânt văzând ura şi dispreţul cu care îl privesc adolescenţii din ziua de azi atunci când le pică drept subiect la bac. Nu ştiu voi ce părere aveţi, dar mie mi-au plăcut şi Patul lui Procust, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război cât şi piesele sale de teatru.
7. Anton Holban, un fel de frate mai mic al lui Camil Petrescu, abordează în romanele şi nuvelele sale aceleaşi teme specifice modernismul românesc: dragostea şi moartea, dedublarea personajelor şi drama intelectualului lucid. Printre cărţile citite de mine se numără: O moarte care nu dovedeşte nimic, Jocurile Daniei, Ioana şi Conversaţii cu o moartă (nuvele).
8. Copilăria mea nu ar fi fost aceeaşi fără seria La Medeleni de Ionel Teodoreanu. Fire zburdalnică, veselă şi cu un tumult interior aparte, Olguţa rămâne în continuare unul dintre personajele mele preferate din literatura românească, cu care tare mult mi-ar fi plăcut să mă identific. Deşi Ionel Teodoreanu este acuzat de un stil dulceag şi molcom, mie mi se pare că romanele sale au un farmec aparte, ce se suprapune cu imaginea romantică a Iaşilor. Pentru nostalgicii acelor vremuri şi pentru iubitorii cărţilor de dragoste recomand Lorelai şi Bal mascat.
9. Pe Radu Tudoran l-am descoperit tot în copilărie, prin romanul Toate pânzele sus!, menit să suresciteze imaginaţia oricărui tânar fascinat de călătorii şi aventuri. Dar, cartea mea preferată este fără îndoială Fiul risipitor, o poveste de dragoste mistuitoare, fără sfârşit, care sufocă şi conturează deopotrivă vieţile personajelor.
10. Mihail Drumeş este scriitorul adolescenţei mele. Am început cu Elevul Dima dintr-a şaptea şi apoi am continuat cu Invitaţia la vals şi Scrisoare de dragoste. Stilul său este simplu şi uşor dramatic dar interesul pe parcursul lecturii este menţinut prin suspans şi poveşti de dragoste devastatoare.
Voi ce scriitori români preferaţi? Ce îmi recomandaţi să mai citesc?
Surse foto: Garbo, Observatorul Cultural, Institut Culturel Roumain, Muntenia News, Connect.ro, Wikipedia, Argento.ro, Jurnalul.ro.
33 Răspunsuri
Ioana
Ce mult mi-a plăcut Acasă şi Poveste de iarnă de Mihai Zamfir… Când l-am descoperit, eram convinsă că numai eu ştiam de el. :)))
Altfel, recomand mereu Jurnalul lui Sebastian, iar de curând am sorbit fiecare cuvânt din Manuscrisul fanariot de Doina Ruşti.
Dana Dumitru
Şi eu care credeam că doar eu şi o prietenă din facultate l-am citit pe Zamfir! Mă bucur să văd că nu-i aşa.
Mersi de recomandări, cu Manuscrisul fanariot m-ai făcut oricum curioasă de la club
Paul Catalin
Eu l-aș adăuga și pe Virgil Gheorghiu în topul autorilor români, măcar pentru romanul Ora 25.
Dana Dumitru
Mulţumesc! Recunosc că nu am auzit de el până acum. O să fac o listă cu toate recomandările primite.
roșu vertical
Ce fain ca ai scris despre asta!
Pe Goodreads poti vedea care sint autorii cei mai cititi (de catre tine sau altii), asa ca m-am uitat si eu de curiozitate la autorii romani. Eliade e in topul celor mai cititi de mine, cu 14 carti, Ioana Parvulescu si Rebreanu cu 7, M. Sebastian 6, Liiceanu 5, Gellu Naum, Filip Florian, Dan Lungu si LD Teodorovici 4, Gabriela Adamesteanu, HPB, Cartarescu si Camil cite 3.
O sa-l caut pe Mihai Zamfir, n-am citit nimic de el.
Dana Dumitru
Nu ştiam că Goodreads îţi oferă posibilitatea asta. Eu pe site am profil de prin 2011-2 parcă şi nu este foarte actualizat. La mine în top tot Eliade e cu 12 cărţi, apoi Cella Serghi cu 6 cărţi şi urmează apoi cei cu 3-4-5 cărţi (în mare parte cei menţionaţi în top). Acum îmi dau seama că ar fi trebuit să îi menţionez poate şi pe Marin Preda şi Liviu Rebreanu.
ghenof arcidzalia
marturisesc ca de zamfir nu am citit nimic.dar pe linga cei scrsi de tine si cei care au comentata eu as adauga ileana vulpescu-arta conversatieie(si multe altele dar asta e cartea mea de suflet),lucia demetrius-triptic,dumitru tranca-caietele roz,elena marinescu gronov,victor eftimiu;iar din autorii tineri:monica ramirez,anamaria ionescu,anda docea,florina sanda cojocaru,natasa alina culea si mai sint
Dana Dumitru
Pe Ileana Vulpescu mi-am propus de ceva timp să o citesc, mulțumesc că mi-ați reamintit de ea. O să țin cont și de celelalte recomandări
klau
Foarte inspirat postul mai ales ca multi iubitori de lectura evita scriitorii romani. Mie imi place mult Eugene Ionesco chit ca nu se incadreaza f.bine in tema fiindca a scris mai mult in franceza si Ion Baiesu.
Dana Dumitru
Eugen Ionescu nu prea mă atrage, am citit și eu niște piese de teatru. De Ion Băieșu recunosc că nu am auzit, văd că totuși a scris preponderent scenarii de film.
Mihaela
Mihail Sebastian – Orasul cu salcami si Accident. Nu s-au mai re-editat, dupa 1990. Ce mare pacat!…
Ion Minulescu si George Bacovia – de departe, poetii mei favoriti
Dana Dumitru
Da, mi-a plăcut şi Mihail Sebastian. Poate ar trebui să măresc lista. S-au reeditat amândouă la editura Adevărul şi au fost distribuite împreună cu ziarul
Andreea Chiuaru
Ce bine-mi pare c-ai pus-o pe Cella Serghi pe primul plan. Chiar am pe noptieră volumul ei de memorii, e pe lista următoarelor cărți pe care urmează să le citesc.
Mirela
Gib Mihaescu
Diana
Eu una nu scriu despre ei pentru ca nu prea mai citesc. Multi dintre autorii mentionati de tine i-am citit in liceu si facultate si nu au ajuns pe Goodreads pentru ca nu am stat niciodata sa inregistrez cartile citite demult. Din cand in cand mai dau peste cate una si o adaug acolo dar cred ca nici nu mi-as putea aminti tot ce citeam atunci.
Cand m-am mutat de la ai mei, eram deja „adancita” in lecturi internationale dar am luat de acasa Camil Petrescu, Cartarescu (acum nu imi mai place), ceva Eliade, Nichita Stanescu si Culianu. De recomandat nu mi-a venit in cap decat GAbriela Melinescu (Jurnal suedez).
Moga Antoaneta
Foarte interesant topul tau, subscriu pentru Cella Seghi pe care am citit-o in anii maturitatii, dar nu prea tarziu, mi-a placut mult, am scris o recenzie despre „Panza de paianjen”, adaug pe cei trei mari scriitori care i-au recomandat cartea la editura: Liviu Rebreanu, Camil Petrescu si Mihail Sebastian. Gabriela Adamesteanu dar si Ioana Parvulescu (am lecturi de peste 2 carti, deci le plac si le adaug in topul meu). Ordinea e aleatoare dar nu-l pot trece cu vederea pe Petru Dumitriu (o revelatie tarzie, dar descoperit in literatura noastra cand credeam ca nu mai am nimic de descoperit, but never say never), Marin Preda, Mihai Sadoveanu (dragoste din liceu, dar sunt inca loiala, eu am devorat lecturi din programa plus supliment cautat de mine prin biblioteci, pentru romanul istoric, povestirile de vanatoare, Duduia Lizuca, orice de Sadoveanu, mi-a lasat o impresie buna nealterata de timp si nici de maturitate), Ion Baiesu, Geo Bogza (nu pot uita „Cartea Oltului” – reportaj pe bicicleta), G. Calinescu, Constantin Chirita (ca o replica la Radu Tudoran, pe aria copilariei, visand la adolesenta si la neastamparatul Tic), Ion Creanga (stiu, este din programa, dar inca il ador desi pentru nepoata mea am ajuns sa-l traduc din romana in … romana, regional, patriarhal, dar ce umor, cum a pulverizat el caprele Irinucai, wow… o citez pe Ana, nepoata, e cool cand il intelegi, de aici am primit porecla „Mamuca”),Hortensia Papadat-Bengescu cu personajele ei cinice, Panait Istrati cu Chira Chiralina si alte povestiri… Ionel Teodoreanu cu locul vacantelor pline de voiosie si nostalgia paradisului pierdut – copilaria surprinsa intr-un bogat limbaj metaforic. Ah, mi-a iesit un top mai mare de 10, dar nu m-am indurat sa-i uit pe unii, desi m-am tinut departe de poeti si dramaturgi. Ordinea e aleatorie, din fluxul memoriei!
Dana Dumitru
Observ că foarte multă lume simpatizeză cu Cella Serghi Mihai Sadoveanu nu știu de ce, dar nu mi-a plăcut mai deloc, m-au chinuit cam toate romanele lui. În rest da, i-aș mai fi adăugat și eu pe Rebreanu, Mihail Sebastian, Marin Preda, Creangă. De Panait Istrati nu am citit nimic, dar mi l-a recomandat și o prietenă. Și uite așa îmi dau singură de citit cu topul ăsta, căci am primit recomandări interesante
Moga Antoaneta
PS Ion Baiesu pentru „Balanta” (nu lua in calcul filmul, citeste cartea)
Moga Antoaneta
Si eu l-am preluat in lista mea pe Mihai Zamfir, pentru a-mi completa orizontul la sectiunea scriitori romani contemporani !
Dana Dumitru
Super! Mă bucur să aud asta
daniela
Cred ca nu se poate sa lipseasca din lista Marin Preda*, si eu ma dau in vint si dupa Topirceanu*, pe care-l consider un geniu** :)**
Dana Dumitru
Da, am amintit de Marin Preda într-un comentariu, mi-am dat seama că l-am sărit pe nedrept
Cu poezia din păcate nu prea mă împac, aşa că nu am menţionat niciun scriitor poet.
Printre(G) Randuri
Interesant top. Eu l-as fi clasat pe Camil Petrescu printre primele locuri, mi se pare un autor incredibil, cu o scriere zdrobitoare. Singurul cu care nu ma împac e Ionel Teodoreanu. În afară de „Lorelei”, nu mă declar îndrăgostită de nicio carte, dar poate o să îl aprofundez și o să descopăr frumusețea paginilor sale. I-aș adăuga topului pe Marin Preda, Marin Sorescu (cu ai săi „Trei dinți din față”) și pe Mihail Sebastian. Și, dacă vorbim de poezie, nu i-aș uita pe Eminescu, Blaga și, din nou, Sorescu. Poate și pe Barbu, dar doar pentru poezia ermetică.
Dana Dumitru
Marin Preda şi Mihail Sebastian i-aş fi putut include pentru că mi-au plăcut şi mie, i-am menţionat apoi „onorific” printre comentarii
Cu poezia nu prea mă împac, aşa că nu am inclus poeţi, deşi nuvelele fantastice ale lui Eminescu mi-au plăcut.
Printre(G) Randuri
Daca nu ati citit Sorescu,incercati! Mai ales romanul pe care l-am amintit mai sus…este superb! Spor la lectura!
Dana Dumitru
Da, chiar vreau să citesc „Trei dinți din față” la un moment dat
Dora
Foarte fain articolul, ar trebui printat si daruit elevilor din liceu ca punct de reper, completat cu Preda si Sebastian (mentionati deja) si cu Simona Antonescu (toate cele trei carti ale sale deschid cu multa savoare o lume demult uitata), Ligia Ruscu, Petronela Rotar. Trebuie cultivat cititul in scoala, nu „ïndesat pe gat”.
Ce mult mi-ar placea sa nu se mai „doseasca” literatura, in speta cea romana, de catre proaspetii studenti care stramba din nas la vederea vreunui nume sau titlu, sustinand foarte emfatic ca ei nu isi „pierd vremea” cu cititul. Nu generalizez, dar nici la facultati unde se presupune sau ar trebui ca cititul sa fie o placere, el devine un supliciu. Aproape nimeni nu isi mai ascute mintea. Iar cand eu nu cunosc placere mai mare decat cititul, ce se intampla in jurul meu raportat la carti este de-a dreptul trist.
In alta ordine de idei, la Radu Tudoran este poza lui Zavaidoc. Dar nu stirbeste din frumusetea articolului.
Bravo pentru tot blogul, de altfel.
Dana Dumitru
Mulțumesc mult pentru aprecieri (am schimbat poza lui Radu Tudoran, nu știu cum am confundat-o – bine că a observat cineva).
Pe Simona Antonescu și eu îmi doresc mult să o citesc, am auzit numai păreri bune cu privire la scriitura sa.
Nu știu care ar fi soluția ca tinerii să citească Cred că e vorba de un cumul de facturi începând cu familia, școala și educația în general. Cititul e o ocupație ce trebuie cultivată din copilărie și întreținută pe parcursul anilor formatori. Am văzut că cei de la Serial Readers au o campanie de promovare a lecturii în școli. Inițiative există, dar e nevoie ca și părinții să le susțină printr-un exemplu personal.
Programa ar trebui și ea împrospătată. Nu zic să se renunțe la clasici, dar să fie condimentată și cu apariții noi și valoroase. Cred că problema cu adolescenții/tinerii care nu citesc e legată și de faptul că profesorii nu au metode noi și interactive de predare, dar aici e o discuție complicată. Personal, noi cititorii pasionați putem doar să sperăm că prin exemplu îi om influența și pe cei care nu citesc.
mona
Am citit recent o carte scrisă de un autor roman ,pacat că nu este promovată mai ales că a fost scrisă la varsta de 17 ani . Romanul se numește CASTELUL DIN INFERN scrisă de Yasmine I Bonciu .Este o carte bună.
Dana Dumitru
Nu am auzit de roman/autoare. Văd că nici pe Goodreads nu este adăugată. Din păcate, dacă nu este promovată, nu are șanse să ajungă la cititori.
mona
Este o carte lansata de editura Papirus din Roman, am gasit-o și am cumparat-o din libraria Alexandria. Abia astept volumul al doilea al autoarei.
Gabi
Ce listă minunată! Și mie îmi place enorm Cella Serghi!
Am observat și eu că scriitorii români sunt foarte puțin promovați dar asta pentru că sunt foarte mulți și este dificil să dai peste cel care-ți place.
Noroc că unii români citesc foarte mult, ca tine, și dau peste câte unul.
De curând am citit Ada de Cristina G. – o scriitoare de care nu auzisem niciodată și despre care m-a informat o prietenă (am pus linkul blogului ei la nume – dacă cineva este interesat).
Ada e un roman pentru minți reflective. Finalul m-a dat gata.
Dana Dumitru
De când am scris articolul am descoperit mulți autori români buni. Recomand Tatiana Țîbuleac, Veronica D. Niculescu, Lavinia Braniște, Lucian Dan Teodorovici, Vlad Zografi, Ioana Pârvulescu, Ioan T. Morar, Mara Wagner, etc. Am scris despre majoritatea în cadrul colaborării cu Mtaricea Românească: http://matricea.ro/author/dana-dumitru/.