Destinaţii bookish în Praga (II)

postat în: Blog | 3

DSC03175

După cum vă spuneam săptămânile trecute, incursiunea mea la Praga a însemnat mai mult decât un traseu turistic, şi, fără să îmi propun, a devenit şi un traseu literar.  

DSC02888

Păşind pe străduţele din centrul vechi al Pragăi, fie că eram în drum spre un obiectiv anume, sau că rătăceam agale în încercarea de a surprinde esenţa oraşului, mi-au ieşit în cale 2 anticariate tare drăguţe. Nu le puteam trece cu vederea, aşa că am intrat nerăbdătoare să descopăr comorile ascunse. Primul mi-a ieşit în drum după ce am servit o cina tradiţională cu raţă şi varză roşie şi albă la cochetul restaurant U tří housliček (3 viori) pe străduţa Nerudova 16 care coboară de la castel.

Anticariatul U Zlaté číše (Cupa de aur în traducere) adăposteşte în mare parte cărţi turistice, istorice sau militare despre Praga, dar au şi obiecte de filatelie şi numismatică. Deşi sunt colecţionară atât de timbre, cât şi de bancnote vechi, de data asta nu mi-am cumpărat nimic, am preferat să-mi îmbogăţesc colecţia cu coroane ceheşti care încă sunt în circulaţie.

DSC03308

În cea de-a doua seară, după ce am făcut o croazieră pe râul Vltava, căutam un loc drăguţ să mâncăm şi am dat peste librăria Shakespeare and Sons, care beneficiază de o selecţie destul de mare de cărţi în limba engleză, de autori britanici sau străini. Foarte multe dintre volumele expuse sunt noi, dar au şi un număr impresionat de volume la mâna a doua, de la clasici până la autori contemporani. Anticariatul dispune şi de o pivniţă amenajată ca şi loc de citit cu o privelişte frumoasă asupra podului Carlos. Din păcate, eu am ajuns aici pe seară şi nu m-am putut bucura de peisaj, dar, dacă ajungeţi pe acolo, vă recomand să faceţi o oprire de preferinţă pe timp de zi.

După ce mi-am potolit „foamea” de cultură, a venit momentul să potolim şi cealaltă foame şi nu puteam face asta decât la Švejk Restaurant U Karla, unde legenda spune că Jaroslav Hašek a scris celebrul roman Peripeţiile bravului soldat Švejk. Cartea am citit-o în copilărie şi ţin minte că m-au amuzat teribil aventurile acestui brav soldat, declarat idiot şi inapt pentru război, care ridiculiza armata austriacă şi preoţii catolici fără oprelişte, mai ales atunci când băutura îi era cel mai bun camarad. În cinstea lui am închinat şi eu o halbă de cidru pe care am savurat-o cu o porţie de carne tradiţională de porc, dar, dacă vă place berea, la Praga găsiţi multe sortimente îmbietoare.

DSC03299

DSC03301

Preumblările mele literare la Praga se încheie cu această postare, dar sper că v-am făcut destul de curioşi în cazul în care plănuiţi o vizită aici. Iar dacă găsiţi şi alte obiective ce merită văzute, vă rog să-mi daţi de veste :)

3 Răspunsuri

  1. Avatar

    Foarte fain posrtul. Have fun acolo si viziteaza cat mai mult and keep up updtaed. :)

  2. Avatar

    Frumoasa Praga. Dar de ce nu dai posibilitate pozelor de a se vedea in ecran complet?

Lasă un comentariu

Filtru Spam