Dragă scriitorule

postat în: Blog | 1

deardylancover-artwork2

Dragă scriitorule,

 

Aş vrea să îţi spun că lumea cărţilor este o lume frumoasă în care îmi place să mă pierd ori de câte ori am ocazia, o lume în care descopăr personaje cu care mă identific, pe care le urăsc sau le iubesc, o lume în care viziunea de alb sau negru nu există, în care totul este nuanţat în funcţie de trăirile interioare şi de personalitatea fiecăruia dintre noi.

Nu sunt în măsură să ofer sfaturi, dar, îţi adresez mai jos câteva cuvinte şi principii pe care eu le consider esenţiale în relaţia noastră, legat de cărţile pe care ţi le citesc.

Te rog să nu pierzi din vedere faptul că orice lectură este subiectivă, că fiecare înţelege altfel o poveste şi percepe diferit aceleaşi fapte şi gânduri ce se desprind dintr-un text. Şi mi se pare perfect normal să fie aşa, atâta timp cât nu suntem roboţi şi nici nu putem pretinde că am trecut toţi prin aceleaşi experienţe sau avem aceleaşi lecturi în spate. Chiar dacă primeşti 10 recenzii bune şi una mai puţin bună, nu înseamnă nici că cei 10 deţin un adevăr general valabil, dar nici că opera ta nu este valoroasă doar pentru că o persoană îndrăzneşte să aibă o părere diferită. Înseamnă că, pur şi simplu, unii cititori nu au rezonat cu scriitura ta.

Dacă nu te simţi pregătit să primeşti atât păreri pozitive cât şi negative la adresa cărţilor publicate, atunci sfatul meu este să le păstreazi doar pentru tine, prietenii sau familia ta care vor fi laudativi şi îngăduitori.

Mai mult, dacă ţi-ar plăcea să îţi fac recenzie la o carte pe care tu ai bunăvoinţa să mi-o trimiţi, nu-ţi seta aşteptările doar pentru cuvinte de laudă, căci ar fi total nerealist. Păstrează-ţi te rog demnitatea şi eleganţa şi admite că este ok că părerea mea nu este similară cu a celorlaţi, dar nu-mi spune că „Este prima recenzie negativă între altele pozitive (neplătite, neinfluenţate), aşa că voi alege să cred că nu ai înţeles cartea” pentru că voi considera că îmi insulţi inteligenţa şi dreptul la liber arbitru. Nefiind vorba de o lucrare ştiinţifică, documentată riguros, ficţiunea este supusă propriei înţelegeri, nu poţi tu decide că eu am înţeles sau nu, pentru că aici este vorba de CUM înţelegi şi filtrezi informaţiile. Nu ştiu alţii cum îşi gestionează blogul, şi pe ce principii se bazează atunci când recenzează un roman, dar, eu aleg să îmi exprim ideile în mod sincer şi direct. Iar dacă presupui că, pentru simplul fapt că trimiţi o carte gratis, e obligatoriu să primeşti doar cuvinte de laudă, atunci credibilitatea ta scade în mod considerabil. Te sfătuiesc să alegi cu multă grijă publicul ţintă sau să îţi faci cunoscute condiţiile de la început dacă nu eşti pregătit pentru opinii oneste şi diferite.

Îmi asum faptul că nu pot înţelege pe deplin ce simţi atunci când primeşti o cronică dezamăgitoare. Cartea este o bucăţică din sufletul tău şi pot doar bănui că nu trebuie să fie uşor să oferi pe tavă gândurile tale, să fii expus publicului larg. Dar, pentru că ai acceptat în mod voit să te supui acestui risc, se subînţelege că eşti pregătit să primeşti părerea cititorilor cu bune şi rele.

În încheiere, îţi spun că mă bucur că îmi faci lumea mai frumoasă prin poveştile pe care le ţeşi, dar, te rog, nu-i denigra pe cei care te citesc, căci, până la urmă şi-au rupt timp din viaţa personală pentru a te cunoaşte mai bine, fără însă a avea vreo obligaţie în acest sens.

Cu drag,

Cititorul tău

foto via Dear writer blog

Un Răspuns

  1. Avatar
    Andreea Chiuaru

    Grea e viața de blogger de carte! :)) Nu-ți știam articolul, dar mă bucur că l-am descoperit cu ocazia asta.

Lasă un comentariu

Filtru Spam