Destinaţii bookish în Praga (I)

postat în: Blog | 13

DSC03320

Săptămâna trecută am mers într-o minivacanţă de 3 zile la Praga. Mare lucru nu am apucat să citesc, dar am lecturat totuşi câteva nuvele din volumul Iubiri caraghioase de Milan Kundera, despre care o să vă povestesc un pic mai târziu. Timpul fiind destul de scurt, aveam în minte câteva obiective clare, dar, am descoperit şi nişte destinaţii bookish ce nu merită ratate de către cititorii împătimiţi. În acest prim episod o să vă prezint 2 muzee literare, iar în postarea următoare ne rătăcim împreună pe străduţele pitoreşti din centrul vechi al Pragăi şi poposim în lumea anticariatelor şi a altor imagini literare emblematice care îşi lasă amprenta asupra stilului de viaţă al cehilor.

Pe malul râului Vltava, în zona de unde pleacă vapoarele în croazieră, se află Muzeul Franz Kafka, ce conţine o expoziţie de documente (scrisori, articole de ziar, fotografii, romane publicate, schiţe ale autorului) care vorbesc despre viaţa tumultoasă a enigmaticului scriitor. 

DSC03243

DSC03166

Atmosfera sumbră, întreţinută de o muzică psihedelică şi de semi-obscuritate, te transpune în acţiunea romanelor lui Kafka şi cumva parcă începi să simţi alienarea acestuia într-un spaţiu divizat de credinţele religioase şi de absurditatea sistemelor administrative. Recunosc că nu ştiam foarte multe lucruri despre viaţa scriitorului, aşa că, acum am reţinut că tânărul Kafka s-a născut într-o familie de evrei vorbitoare de germană, a studiat dreptul dar nu l-a practicat, a avut 4 logodnice şi a murit de tuberculoză la doar 41 ani.

Per total, muzeul mi s-a părut oarecum dezamăgitor. M-aş fi aşteptat ca expoziţia să fie adăpostită în casa în care acesta s-a născut, dar am înţeles că nu este deschisă publicului larg, deşi este încă în picioare şi se află chiar în centrul vechi al oraşului. Mormântul scriitorului este în incinta cimitirului evreiesc, dar nu am reuşit să-l văd pentru că am ajuns acolo într-o zi de sâmbătă pe la ora 5. Nu ştiu dacă nu mai era deschis din cauza orei sau pentru că se respectă tradiţia de Shabbat.

Deşi aveam aşteptări diferite faţă de acest muzeu nu regret că am mers şi îl recomand tuturor celor care vor să afle mai multe despre viaţa personală a autorului, dar şi despre modul cum dinamica oraşului i-a influenţat scrierile.

DSC03165

În ultima zi am ajuns şi la mănăstirea Strahov care adăposteşte una din acele biblioteci vechi ale căror imagini circulă pe internet în topul celor mai frumoase biblioteci din lume. Mi-am dorit să o văd şi să mă plimb printre imensele sale rafturi încă de când am văzut primele poze aşa că era pe lista mea obligatorie de obiective. La mănăstire se ajunge foarte uşor dacă ţii drumul spre castelul Praga şi, în loc să faci dreapta spre intrarea castelului, mergi tot înainte iar la capătul celor 20 şi ceva de minute de urcat pe străduţe în pantă, dai cu ochii de o privelişte fermecătoare.

DSC03317

Iniţial am vrut să intru şi la galeriile cu picturi dar trebuia să mai aşteptăm încă vreo oră aşa că m-am grăbit spre intrarea bibliotecii şi bine am făcut pentru că biletele se pot cumpăra doar în intervalul 9:00-11:45.

DSC03337

Am păşit în clădire cu emoţie la gândul că mă voi afla printre cele peste 200.000 mii de volume dar entuziasmul mi-a fost spulberat în momentul în care am văzut că la uşă este un cordon şi poţi doar să priveşti înăuntru, deşi plăteşti bilet, plus taxă separată pentru fotografii. M-am proptit de uşă şi am încercat să-mi închipui unde sunt scările secrete în spirală care urcă la etajul superior şi cum ar fi să văd titlurile pe cotoarele cărţilor. Cele două săli sunt la fel de spectaculoase după cum reiese şi din poze, lemnul masiv şi frescele de pe tavan domină încăperile. A meritat cu siguranţă să vin aici, dar am rămas cu regretul că nu am putut păşi efectiv printre rafturi aşa cum am făcut de exemplu la biblioteca Universităţii Coimbra din Portugalia.

DSC03368

În zilele următoare vă povestesc şi despre celelalte destinaţii, fiţi pe fază :)

13 Răspunsuri

  1. Avatar

    Am vazut casa lui Kafka, este foarte mica, varuita in bleu, se gaseste pe Ulita Aurarilor din Orasul Vechi. La fereastra sunt puse cateva fotografii si pe peretele exterior o mica placuta cu numele autorului. La cat de mica este (daca ai descoperit-o deja intelegi la ce ma refer) nici nu ar fi avut unde sa expuna tot ce este expus in muzeul de pe malul Vlatavei.

    • Avatar

      Nu, nu am văzut-o. Nu ştiam că e aşa mică, dar mă gândesc că ar fi fost interesant să se organizeze expoziţia într-o clădire alăturată şi să se permită accesul şi în casa memorială.

      • Avatar

        Este mai mica decat o casa de la Muzeul Satului de la noi, din Herastrau (ca sa ai asa, un termen de comparatie)… Cladirile alaturate sunt casute la fel de mici, lipite una de alta formand o singura fatada, strada este una din cele mai vechi strazi din Europa, in Evul Mediu faceau parte din domeniul Castelului si aici erau gazduiti de rege alchimistii, in speranta ca vor produce aur din altceva decat aur :) Pe domeniul castelului beneficiau de scutiri de taxe acesti alchimisti. De aceea se cheama Ulita Aurarilor. daca ajungi la Hrad, vei gasi usor ulita aceasta spre coborarea in oras. Nu stiu daca pot sa atasez aici fotografia cu casa lui Kafka de pe Ulita Aurarilor, promit s-a caut si sa ti-o trimit pe email.

  2. Avatar

    Ce frumoasa e biblioteca! Acum multi ani, cind prietena mea a vizitat Praga, mi-a adus cadou o cana cu Kafka, si daca-mi amintesc bine, o luase de la casa memoriala.
    Ai vazut si muzeul Mucha? Eu tare-mi doresc sa-l vad.

Lasă un comentariu

Filtru Spam