Petrecere până în zori

30821940

Autor: Francis Scott Fitzgerald

Anul apariției: 2016

Editura: Litera

ISBN: 978-606-33-0418-7

Număr pagini: 424

Dacă până acum F. Scott Fitzgerald ne-a obișnuit în romanele sale să vorbească despre viețile frivole ale celor tineri și damnați, prinși în vâltoarea anilor nebuni ce se caracterizează prin serate nesfârșite, udate din belșug cu alcool, în volumul de proză scurtă Petrecere până în zori pătrundem în lumea adolescenților, un spectacol în avanpremieră a traiului ce se va derula după aceleași tipare când personajele vor ajunge la maturitate.

Deși diferite ca subiecte și lungime, tematica comună a celor 18 povestiri pare a fi, cu mici excepții, cea a erosului și a artei socializării, cu bârfele și încurcăturile de rigoare. Fiecare zi aduce cu sine speranța unei noi cuceriri, iar fiecare aventură deșănțată epuizează și contribuie la strivirea spiritelor micilor debutanți în societate. În fond, Fitzgerald nu face altceva decât să sintetizeze specificul unei epoci, iar anii ’20 au fost despre plăceri bahice și nebunia modernismului tehnologic.   

Tineri blazați, plictisiți de viață, se întâlnesc zilnic în aceleași cercuri restrânse, respirând muzică și sorbind licori menite să le asigure popularitatea sezonului respectiv. În ritmuri amețitoare de ragtime, jazz, cabaret și musical precum The American Quartet, Billy Murray, Cecil Macklin și Marion Harris, se formează și se desfac cuplurile, cu aceeași viteză cu care trec de la un dans la altul. Serile dansante, unde nu se mai poate ajunge decât cu automobilul, sunt singurul scop al zilelor pustii, animate poate doar de adunările din amurg, ce preced evenimentele nocturne importante.

La vremea respectivă, dansul nu era un simplu acompaniament pentru cei care beau, făceau dragoste sau încercau să oprească un taxi în zori – era un scop în sine. Brokeri sedentari de la bursă, bunicuțe de șaizeci de ani, veterani ai armatei confederate, politicieni și savanți respectabili, oameni suferinzi de ataxie cinetică voiau nu doar să danseze, ci să danseze frumos. Ambiții fabuloase înfloreau în piepturi altfel sobre, un exhibiționism violent se acumula în familiile modeste de generații. Persoane anonime cu picioare lungi deveneau faimoase peste noapte, și existau locuri populare de întâlnire unde puteau relua dansul, dacă voiau, a doua zi de dimineață. Un pas alunecos sau o poticneală stângace puteau să modeleze cariere și să determine soarta logodnelor […].

Chiar dacă scriitura este pe alocuri inegală și amestecată, este, totuși, pătrunzătoare, iar personajele sunt foarte bine conturate, emblematice pentru societatea americană „elitistă” a orașului Chicago sau a locuitorilor sudiști. Ca exponent masculin, de reținut este figura lui Basil Lee, un adolescent enervant ce încearcă fără prea mare succes să se integreze în grup, dar și cea a lui Joel Coles, un scenarist care suferă crunt de lipsa de încredere în sine, în timp ce visează să devină cunoscut prin creațiile sale. Este foarte ușor să observăm că toți acești tineri nu sunt nimic altceva decât propria reflecție a lui Fitzgerald, el însuși fiind un neadaptat printre prietenii săi. Figurile feminine, cum ar fi Josephine, o tipă răsfățată, nestatornică, zglobie și veșnic amorezată, amintesc în mare parte de Zelda Fitzgerald, sau chiar de Gloria, protagonista romanului Cei frumoși și blestemați.

Volumul Petrecere până în zori oferă o imagine foarte vie a iubirilor adolescentine efemere și a triunghiurilor amoroase foarte la modă în acea epocă, dar și a fetelor care își irosesc inocența și ajung la altar sfârșite de prea multe amoruri, lipsite de entuziasm și efervescența de până atunci, odată ce scopul principal al existenței a fost îndeplinit. Căsătoria sau maternitatea nu par să aducă schimbări notabile, personajele rămânând ancorate în realitatea dineurilor și a socializării.

Fu o nuntă tristă și sentimentală – sfârșitul tinereții frumoase și pline de farmec a unei fete pe care toată lumea o iubea și o admira. Poate că niciunuia dintre privitori detaliile acestei nunți nu i se părură simbolice pentru sfârșitul unei perioade, dar, din punctul de vedere al unui deceniu, anumite lucruri care s-au întâmplat sunt deja pătate de ridicolul zilei de ieri și au poate chiar aroma de levănțică a zilei de alaltăieri. Mireasa îți ridică vălul, zâmbind cu zâmbetul Acela grav și dulce care o făcea „adorabilă”, dar cu lacrimi curgându-i pe obraji, și își întâmpină zecile de prieteni cu brațele întinse de parcă ar fi vrut să îi îmbrățișeze pe toți pentru ultima oară. Apoi se întoarse către soțul serios și fără cusur ca și ea și îl privi ca și cum i-ar fi spus: „Am încheiat. Tot ce sunt este al tău pentru vecie”.

Colecția de proză scurtă Petrecere până în zori este, precum duminica tuturor posibilităților trăită de personajul Joel Coles, un timp suspendat al promisiunilor tinereții, dar și o cronică minuțioasă a Anilor Nebuni în care bărbații și femeile mistuiți de pasiuni clocotitoare își înecau amarul în băutură, pe ritmuri febrile de jazz.

Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe libris.ro sau elefant.ro.

4 Răspunsuri

  1. Avatar

    Ma asteptam sa fie mai scumpa cartea pe elefant, insa e mai ieftina cu 3 lei. :))

  2. Avatar

    Spre rusinea mea (totodata in ciuda dorintei), nu am citit pana acum nimic de F. Scott Fitzgerald. Repet, chiar mi-am dorit si imi doresc in continuare sa fac asta, insa din nu-stiu-ce-motiv nu am reusit sa cumpar una din cartile scrise de acest autor. Insa e pe lista, clar!

Lasă un comentariu

Filtru Spam