Autor: Alex Petre Popescu
Anul apariției: 2015
Editura: Ideea Europeană
ISBN: 9786065944770
Număr pagini: 232
Pe la sfârşitul lunii decembrie, mă contacta Alex Petre Popescu, curios să ştie ce părere aş avea despre cel de-al doilea roman al său, În fiecare zi moare un celebru. Recunosc că am răscolit internetul în căutare de informaţii despre scriitor sau cartea sa, și, deși nu am putut găsi mare lucru, m-am hotărât să-mi urmez instinctul și să îi acord o șansă. Deși ar putea părea ciudat cum un tip pasionat de jocurile de noroc, fost redactor șef la revista Chinta Royală, și în prezent IT-ist de meserie, să fie interesat de lumea literară, Alex Petre Popescu nu este deloc străin tainelor acestei profesii, pe care o practică destul de bine.
Ce au în comun un ziarist cu aspiraţii de scriitor, un corporatist misogin, un frate sectant, un cântăreț notoriu de hip-hop și o tânără dornică de plăceri mediocre? În aparență nimic, doar că poveștile lor se intersectează prin intermediul figurii centrale, Dinu, un tânăr de 25 ani, care lucrează la un ziar de scandal și simte cum viața i se scurge în zadar, atât în plan profesional, cât și personal.
Întâmplările și personajele descrise în paginile acestui roman sunt foarte bine ancorate în realitatea zilelor noastre, efectul puternic vizual fiind marcat și de folosirea unor repere devenite emblematice pentru viața socială a românilor, precum mallul, acest templu modern al consumerismului care tinde să anihileze orice urmă de cultură și sufocă prin afluxul continuu de cumpărători. Mai mult, mergând pe ideea că societatea actuală este un spaţiu claustrofob, ce promovează obiceiurile importate (ex: joburile în multinaţională şi rutina aferentă) şi oamenii lispsiţi de cultură, autorul îl plasează pe Dinu la intersecţia dintre convingerile personale şi influenţa cercului de prieteni şi a familiei. Pe de o parte, prietenul său corporatist şi Don Juan de meserie, Luca, îl îndeamnă către misoginism şi nepăsare, pe când fratele său, Andrei încearcă să îl îndrume pe calea credinţei, în sânul bisericii protestante de care aparţine. Este interesant cum cinismul şi ateismul personajului principal sunt reflectate în contrast cu alegerea numelor personajelor secundare: fratele sectant este “apostolul” Andrei, aşa cum este denumit în glumă de către Dinu, prietenul său de nădejde este Luca şi există chiar şi un capitol intitulat “Evanghelia după Luca”, iar liderul congregaţiei bisericeşti se numeşte David.
Redacţia ziarului este un mediu reprezentativ pentru tipologiile umane contemporane. Goana după senzaţionalism şi ştiri fabricate pune pe jar toţi angajaţii. Şeful este un vulpoi bătrân, interesat doar de profit iar Dinu, cu un manuscris respins la o editură, publică un interviu bine orchestrat cu vedeta de hip-hop Ty Julius în încercarea de a-şi face o ieşire magistrală din acest mediu sordid. Inocenţa Simonei, tânăra din provincie cu aspiraţii de jurnalist este în opoziţie cu această lume prefăcută, dar şi cu iubita adulteră a lui Dinu, preocupată de mondenităţi şi cultul propriei persoane.
În plan secund, cu apropouri deloc subtile, Alex Petre Popescu vorbeşte şi despre dificultăţile unui autor debutant în România, cu o francheţe ce vindecă de orice viziune romantică cu privire la literatura din zilele noastre:
Crezi că e mai bine să te chinui luni de zile la un roman, pe care nimeni nu-l aşteaptă? Să nu primeşti nici bani, nici aprecieri, indiferent cât de bine ţi-a ieşit? Poate crezi că arta cere sacrificii, aşa ai auzit. E doar un clişeu, care aici nu se potriveşte, nu e niciun sacrificiu să fii scriitor, sunt doar oameni egoişti, care vor să facă ceva împotriva nevoilor celorlalţi. Acolo unde nu există cerere, cei care vin cu oferta sunt ignoranţi, nu martiri. Îţi place să scrii literatură? Foarte frumos, fă-ţi un blog, colaborează cu o revistă, scrie ceva concentrat şi pune-l pe internet. O să ieşi mai câştigat decât din sfoţarea asta cu romanele… e o nebunie, îţi mănâncă tinereţea.
În fiecare zi moare un celebru este o carte dintr-o bucată care prezintă o realitate extrem de palpabilă, o lume în care totul se perimează din momentul în care a luat naştere: de la relaţii până la job, şi de la credinţă la acceptarea unor convenţii lumeşti. Cu o scriitura cursivă şi bine închegată, romanul tânărului scriitor este o lectură plăcută atât pentru cei dornici de poveşti autentice de viaţă, cât şi pentru cititorii care cred în happy-endinguri.
Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe elefant.ro sau cărturești.ro