Exorcizat

postat în: Modern, Psihologic | 3

23663313

Autor: Radu Găvan

Anul apariției: 2014

Editura: Herg Benet

ISBN: 9786068530574

Număr pagini: 320

Exorcizat, romanul de debut al lui Radu Găvan, uimește prin intensitatea trăirilor și prin descrierea inedită a societății actuale, un amestec de personaje și situații respingătoare pe care cu greu le digeri ca făcând parte din realitatea zilnică.

Scrisă sub forma unui jurnal sau a unei confesiuni, narațiunea la persoana întâi atrage cititorul de partea personajului principal încă din primele pagini. Printr-o scriitură fluidă, cu fraze ce se succed rapid și descrieri alerte, autorul ne introduce în viața unui tânăr de douăzeci și ceva de ani, în momentul în care se desparte de familie și se hotărăște să trăiască singur într-o garsonieră. Fire timidă, cu pretenții de intelectual, tânărul personaj se avântă în lupta pentru supraviețuire din Bucureștiul anilor 2000 și se angajează ca agent imobiliar. Trecerea de la tinerețe la maturitate se petrece în acest spațiu claustrofob al afacerilor imobiliare, un spațiu dominat de cocalari libidinoși, cămătari, șmecherași care reușesc în viață, femei strivite de bărbați bețivi și agresiuni sub impulsul momentului.

Deși în multe rânduri nu am empatizat cu pornirile violente ale personajului, cartea m-a ținut în priză și chiar eram curioasă să descopăr ce se întâmplă mai departe, dacă personajul se va scufunda și mai mult în mocirla spirituală sau dacă se va ridica. Eliberarea sau „exorcizarea” are loc târziu, dar, până atunci, parcurgem un drum lung de orgii sexuale cu scenarii aproape desprinse din filme, aventuri sordide cu femei agățate pe internet, o adevărată paradă a destinelor frânte.

Viziunea sumbră asupra vieții este o stare de sine, bine înrădăcinată în conștiința personajului. Întâmplările prezente alternează cu amintiri din copilărie și tinerețe și asistăm la încercările nereușite ale eului liric de evadare din etichetele societății. Tânărul pendulează între un șir grotesc de experiențe sexuale, la început mai mult imaginate decât trăite, și lupta cu proprii demoni exacerbați de cotidianul mizer caracterizat de analfabetismul oamenilor, hărmălaia câinilor vagabonzi, certurile cu vecinii și pensionarii din RATB.

Limbajul este pe alocuri excesiv de vulgar, dar nu deranjează, ci, mai degrabă, șochează cititorii neavizați. Scenele sexuale sunt foarte grafice și lasă impresia unui tablou al scursurilor umane: femei dornice de sex în orice moment și cu oricine, încât ajungi să te întrebi dacă asta e realitatea sau doar imaginația autorului, bătăuși care acționează la comandă, colegi obsedați de relații extraconjugale.

Spre sfârșit, personajul principal pare să își fi regăsit echilibrul și deși începe o relație normală („Ce vrei? L-am întrebat și i-am zâmbit. Am început să aflu cine sunt cu adevărat, nu mai am nevoie de tine, i-am spus blând și l-am îmbrățișat. Si demonul s-a desprins de mine, chipul grotesc s-a dat înapoi, nu a răspuns, și-a uitat vorbele veninoase, s-a clătinat și a căzut, iar eu am pășit peste el și am plecat să mă văd cu ea.”), trecutul îl ajunge din urmă. Nu știm exact ce se va întâmpla cu el, dar sperăm că va avea un destin mai bun, asemenea visului care încheie periplul tânărului bucureștean.

Exorcizat este un roman ce taie în carne vie, un roman ce fascinează și provoacă deopotrivă dezgust. Scriitorul reușește să creeze o imagine puternică a societății românești din ziua de azi, dar și un personaj bine conturat în care transpune atât abjecția condiției umane, cât și dorința de reușită și de ridicare deasupra stereotipurilor și convențiilor materiale. Un roman la fel de actual ca știrile zilnice.

Îi mulțumesc încă o dată scriitorului Radu Găvan pentru cartea dăruită!

Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe elefant.ro sau cărturești.ro.     

3 Răspunsuri

 1. Avatar
  Radu Găvan

  Cu plăcere, mulțumesc și eu!

 2. Avatar

  Suna foarte promitator. Cred ca va prinde la cititori. Remarc editura, are niste aparitii interesante.

 3. Avatar

  Sună tare interesant, e probabil să o încerc și eu.

Lasă un comentariu

Filtru Spam