Viaţa secretă a marilor scriitori – zodia Gemeni

postat în: Non-fictiune | 4

viata-secreta-a-marilor-scriitori-credit foto httpmariozucca.com

Autor: Robert Schnakenberg

Anul apariției: 2017

Editura: Art

ISBN: 9786067104134

Număr pagini: 304

Viața secretă a marilor scriitori este o încântare pentru toate simțurile. De la poveștile savuroase – cunoscute și mai puțin cunoscute – despre autorii iconici din Renaștere până în zilele noastre, la ilustrațiile haioase, calitatea hârtiei și designul paginilor, acest volum este o mică bijuterie ce nu trebuie să lipsească din biblioteca unui cititor împătimit.

Pentru a putea reține preaplinul de informații ce se revarsă din paginile acestei cărți, recomand citirea acesteia pe îndelete, iar în acest sens vă propun o incursiune în lumea scriitorilor pe zodii. Și, pentru că suntem la finalul lunii mai, prima oprire va fi zodia Gemeni.

Arthur Conan Doyle (22 mai 1859 – 7 iulie 1930), de origine scoțian, creatorul faimosului detectiv Sherlock Holmes, a dus o viață de gentleman englez. A studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, dar a fost un eșec ca medic generalist și un complet dezastru ca oftalmolog, motiv pentru care ducea lipsă de pacienți. Se baza totuși pe accidentele rutiere pentru a se menține pe linia de plutire. A început astfel să scrie romane istorice în speranța unui trai mai bun.

În 1891 a dat lovitura când ziarul The Strand a început să îi publice aventurile lui Sherlock Holmes în foileton. Popularitatea personajului ajunsese atât de mare încât fanii detectivului au protestat împotriva omorârii acestuia chiar și în fața casei autorului, așa că, s-a văzut nevoit să-l readucă la viața după nouă ani de la apariția ultimei sale aventuri, Ultima problemă

Botezat inițial cu numele Sherringford Hope, celebrul personaj Sherlock a mai suferit de-a lungul timpului și alte schimbări. Imaginea sa a fost inițial asociată cu cea  a pictorului francez Toulouse-Lautrec – gras, scund și cu barbă – și probabil ar fi rămas așa dacă cei de la Strand nu ar fi considerat că trebuie să fie atrăgător pentru femei. Ilustrațiile înfățișând un bărbat subțire și impecabil îmbrăcat fac parte din lungul drum pe care Sherlock l-a parcurs pentru a deveni imaginea emblematică din zilele noastre.  

Conan Doyle a fost printre primii promotori ai drepturilor animalelor, o cauză în care s-a implicat destul de activ. Mai târziu, în urma morții fiului și a fratelui său în timpul primului război mondial, a devenit un adept fervent al spiritismului, fiind convins că poate comunica cu morții și zânele. Tot în acest context al atracției față de supranatural, a dezvoltat o prietenie neobișnuită cu iluzionistul Harry Houdini.

walt whitman mario zucca

Walt Whitman (31 mai 1819 – 26 martie 1892), de origine american, autorul volumului de poezie Fire de iarbă, figură patriarhală și caldă, este mai ales cunoscut pentru faptul că a elogiat în poeziile sale frăția masculină. Provenea dintr-o familie numeroasă cu opt frați, dintre care doi au suferit de boli mintale grave.

Orientarea sexuală a lui Whitman nu a fost un secret pentru nimeni. Era de-ajuns să arunci o privire peste poemele sale și să citești descrierile pe care le făcea diferiților muncitori sau șoferi ca să înțelegi cum stă treaba. Cu toate acestea, singura relație de durată a avut-o cu un vatman pe nume Peter Doyle.

În timpul Războiului Civil a lucrat ca infirmier în Washington, îngrijindu-se de răniți și bolnavi, și aici l-a întâlnit pe Abraham Lincoln, căruia i-a dedicat poezia O Căpitane, Căpitanul meu! Scrierile care descriu întâlnirea celor doi lasă loc de foarte puține îndoieli cum că nu l-ar fi considerat pe deșiratul președinte o bucățică pe cinste.

Începând cu 1873, după ce a suferit un atac cerebral, s-a mutat în casa fratelui său din Camden, New Jersey, unde și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în cadă, cântând The Star-Spangled Banner, When Johnny Comes Marching Home sau arii italiene. Tot aici primea vizite de la diferite personalități literare, printre care s-au numărat și scriitorul irlandez Oscar Wilde. Sub pretextul unei discuții despre condiția poeziei, cei doi au băut niște vin de soc și grog fierbinte și au pecetluit întâlnirea cu un sărut direct pe buze.

Whitman a trăit în epoca de aur a frenologiei, o mișcare care se ocupa cu studierea caracteristicilor fizice ale unui craniu pentru a determina capacitățile intelectuale ale creierului. Deși astăzi sunt considerați niște șarlatani, poetul a frecventat acest mediu cam pe toată durata anilor 1840. Scăfârlia lui a fost considerată ca având dimensiuni peste medie „dezvoltată minunat”, indicând un înalt nivel de sociabilitate, empatie și încredere în sine. A obținut punctaje scăzute pentru „indolență, tendință către plăcerile carnale… o anumită înclinație către apucături sălbatice… și o supraabundență de umanitate pură”. 

Poemele sale au fost transformate în cântecele de succes. Aud cântând America a fost folosit într-o reclamă la mașini, iar Morning in America în cea de-a doua campanie electorală a lui Ronald Reagan.

sartre mario zucca

Jean-Paul Sartre (21 iunie 1905 – 15 aprilie 1980), de origine francez, figură reprezentativă în filosofia existențialismului, fenomenologiei și a Marxismului.  

Blestemat de mic cu o imagine de trol (rezultatul unei răceli puternice în urma căreia a orbit la ochiul drept), cu o statură minionă și o igienă personală revoltătoare, Sartre pare că a fost hărăzit unei cariere în filosofie. A studiat la Sorbona unde a întâlnit-o pe dragostea vieții sale, Simone de Beauvoir, alături de care a rămas până la moarte, chiar dacă nu au avut o relație monogamă. A poreclit-o „le castor”, echivalentul francez pentru „beaver”, pentru că numele ei îi suna ca „beaver” în engleză.

Imaginea artiștilor boemi, adunați în cafenele pariziene, este un stereotip pe care i-l datorăm lui Sartre. În anii săi de glorie, putea fi văzut destul de des în compania lui Simone de Beauvoir și a altor intelectuali din cercul său apropiat, dezbătând problematica existențialismului, cum altfel decât închinând pahar după pahar.

Pe durata celui de-al doilea război mondial a lucrat ca meteorolog pentru armata franceză, a fost capturat de naziști și închis într-un lagăr, experiență ce a fost transpusă în mai multe piese de teatru. După eliberarea Franței, Sartre s-a alăturat Partidului Comunist și a devenit un susținător deschis al mișcării de eliberare a țărilor din Africa.

În anii ’30, când a descoperit mescalina, Sartre a avut mai multe episoade psihedelice cu ajutorul substanțelor halucinogene. Halucinațiile și viziunile ciudate, printre care și faptul că ar fi urmărit de un homar uriaș, se regăsesc în romanul Greața.

William Butler Yeats (13 iunie 1865 – 28 ianuarie 1939), de origine irlandez, face trecerea de la romantismul târziu la zorii modernismului, scriind poezii criptice ce își au rădăcina în credințele oculte și în viziunea autorului asupra istoriei ciclice a omenirii.

Îndrăgostit de misticism și astrologie, a început să îi acorde atenție savantului specializat în perioada medievală, Georgie Hyde-Lees, ce invoca des spiritul mistic al alter-ego-ului lui Yeats, Leo Africanus, un aventurier din secolul al XVI-lea, care îl sfătuia și îl inspira în legătură cu scrierile sale. De asemenea, era și membru a două cluburi exclusiviste: Senatul irlandez, unde ajuta la stabilirea machetelor pentru monede și alegea modelele pentru robele judecătorilor, și Ordinul ezoteric Golden Down, un cult de magie albă, echivalentul modern al Bisericii Scientologice.   

Contemporanii și colegii lui Yeats, moderniștii Ezra Pound și T.S.Eliot erau simpatizanți ai regimului fascist promovat de Mussolini. Nu este astfel de mirare că ideile naționaliste promovate de către acesta și-au găsit un ecou și în mintea tânărului poet, având în vedere că ritualurile și simbolismul promovate de Mussolini erau inspirate din ideile ezoterice și oculte pe care Yeats le admira.

Și dacă tot nu vi se pare că Yeats era îndeajuns de excentric, aflați că, în 1934, când Viagra încă nu ieșise pe piață, bătrânul scriitorul a făcut un drum până la Viena pentru a testa fantastica intervenție Steinach, o vasectomie revoluționară ce promitea reîntinerirea bărbăției. Operația (la care s-a supus de altfel și Freud) ce a presupus implantarea unor glande de maimuță în scrot, l-a costat însă destul de scump, devenind subiect de batjocură în ultimii ani de viață.

Credit foto: Mario Zucca 

Puteți cumpăra cartea la un preț bun de pe libris.ro sau cărturești.ro.

4 Răspunsuri

  1. Avatar

    Ah, si eu mi-o cumparasem din Carturesti, pare chiar interesanta!! :D Nu stiam faza cu ~le castor~ hehehe :))

    • Avatar

      Are multe istorioare amuzante și interesante. Nu trebuie citită neapărat dintr-o bucată, ci pe măsură ce te interesează să mai afli câte ceva despre un scriitor. Mi s-a părut un exercițiu bun de memorie să scriu despre fiecare scriitor prezentat pentru că altfel aș cam uita.

  2. Avatar
    Andreea Chiuaru

    O citesc acum și-mi place tare tare. Mi-am propus să citesc doar în drum spre job/facultate tocmai pentru a nu o devora prea repede. Așa am ajuns să citesc cam despre doi autori pe zi. Tot n-o să țin minte tot ce-am citit, dar mi se pare genul de carte de citit și recitit. Abia aștept să scriu despre ea.

    • Avatar

      Da, este un deliciu această carte :) Eu am citit-o așa dintr-o bucată, și apoi mi-a venit ideea să și scriu despre scriitori pe zodii ca să rețin informațiile. Între timp, am renunțat la planul ăsta (lenea, bate-o vina). Oricum e mișto că poți reciti oricând cartea fără să te plictisești.

Lasă un comentariu

Filtru Spam