Top 7 scriitori englezi

postat în: Topuri | 14

A venit toamna şi, odată cu ea, simt nevoia să-mi revizuiesc iar lista de lecturi, să descopăr alţi scriitori şi să cumpăr cărţi noi ca şi cum m-aş pregăti pentru un nou an şcolar. Tot frunzărind caietele mele de notiţe, am constatat că am citit până acum aproape 50 autori englezi, aşa că, m-am gândit să fac un top asemănător cu cel al autorilor români. Am mers pe acelaşi criteriu, şi anume, am ales scriitori din care am citit minimum 2 texte literare.

Roger_Fry_-_Virginia_Woolf

1. Scrierile Virginiei Woolf nu se compară cu ale niciunui alt romancier în ceea ce priveşte redarea fluxului conştiinţei (stream of consciousness) prin urmărirea gândurilor împrăştiate ale personajelor, ce compun texte lirice armonioase şi o reverie în care te scufunzi fără să îţi dai seama. În acest sens amintesc Valurile, Spre Far şi Doamna Dalloway, dar, dacă sunteţi interesaţi şi de scrierile sale clasice, ce respectă principiile cronologice ale unei naraţiuni, recomand şi ultimul roman publicat, Anii. Pentru a înţelege cum luau naştere personajele sale şi pentru a mă familiariza cu tehnica sa narativă, am parcurs şi Jurnalul unei scriitoare, un volum de note personale în care reuşeşte să extragă doar gândurile legate de propriile scrieri, alternând cu mici întâmplări cotidiene. Zbuciumul ce răzbate din paginile jurnalului este o introspecţie asupra chinului creaţiei; asistăm la o autocritică nemiloasă, la o sforţare şi o dorinţă de perfecţionare continuă ce se traduce prin apariţia acestor texte unice.

2. În cele două romane citite până acum (Despre frumuseţe şi Dinţi albi), Zadie Smith mizează pe aceeaşi reţetă de succes a familiilor diferite din punct de vedere social, interrasial sau cultural. Personajele sale caută cu disperare să-şi creeze o identitate, fie că urmează calea spirituală, a violenţei sau a ştiinţei pentru a-şi atinge acest scop. Naraţiunea alertă, dialogurile spumoase şi pasiunile mistuitoare sunt doar câteva elemente ce compun stilul lui Zadie Smith şi care m-au făcut să îmi doresc să o citesc în continuare. Următoarea carte pe lista mea este Nord-Vest.

3. Cu un nume oarecum ambiguu (folosit pentru ambele sexe), Evelyn Waugh este un scriitor pe care l-am descoperit în facultate şi pe care l-am citit prima dată în engleză. Cu foarte mult umor şi ironie, Waugh satirizează în textele sale elita societăţii interbelice, plictisită de viaţă şi fără nicio direcţie, aşa cum reiese din Vile Bodies (nu am văzut să fie tradus în română), sau Un pumn de ţărână. Întoarcerea la Brideshead este un roman reflexiv, bazat mai mult pe introspecţii interioare şi spirituale în care religia joacă un rol destul de important.

4. Cu surorile Brontë am făcut cunoştinţă în copilărie când am citit pe nerăsuflate volumele Jane Eyre de Charlotte Brontë şi Agnes Grey de Anne Brontë care mi-au rămas întipărite în minte până în ziua de azi datorită personajelor feminine ce luptă cu pasiune pentru a-şi apăra convingerile, dar mai ales pentru a-şi împlini poveştile de dragoste. Dar, în topul preferinţelor rămâne misterioasa soră, Emily Brontë, care, prin unicul său roman, La răscruce de vânturi, a creat o poveste de iubire mistuitoare, de o intensitate cum rar am întâlnit în alte cărţi.  

5. John Fowles este un scriitor complex ce a reuşit să mă surprindă cu fiecare roman. Dacă în Magicianul i-am admirat scenele regizate în detaliu şi jocurile psihologice împinse la maxim prin experienţe halucinante, în Colecţionarul am trăit intens acţiunea dinamică a unei naraţiuni cu doar două personaje, din care unul este nebun, sau doar se preface, cu scopul de a-şi testa propriile limite. Iubita locotenentului francez este un roman complet diferit, ce aduce în discuţie societatea victoriană şi constrângerile sociale inerente, dar are şi câteva inserţii interesante legate de rolul  autorului şi cum ar trebui să se comporte faţă de personaje.

6. Somerset Maugham este unul dintre cei mai ecranizaţi scriitori britanici ai secolului XX. Cu siguranţă aţi auzit de/aţi văzut Vălul pictat, o poveste de dragoste superbă, ancorată în realitate, fără romanţări şi happy-endinguri tradiţionale în care eroina, Kitty, învaţă să ierte, să se dăruiască şi conştientizează mizeria în care se scufundă înainte să fie prea târziu. Un alt roman care mi-a plăcut este Theatre (ecranizat în 2004 cu Annette Bening și Jeremy Irons în rolurile principale), un tablou al tensiunilor care apar atunci când realitatea se împleteşte cu viaţa de pe scenă. Dar, Somerset Maugham scrie şi despre temele tradiţional-englezeşti precum aranjarea unei căsătorii benefice, iar pentru asta recomand The Bishop’s Apron (nu a fost tradus în română).

7. Iris Murdoch scrie cu un simţ acut al detaliului, fie că e vorba de romane de dragoste, detective sau de moravuri. Reflecţiile interioare ale personajelor nu sunt melancolice, situaţiile comice suprapunându-se de multe ori atmosferei misterioase precum în Marea, marea. O carte care m-a făcut să râd foarte mult este Capul retezat, o comedie de moravuri ce descrie cu sarcasm răsturnările de situaţie privite cu un calm specific englezesc, fără prea multe emoţii. Iar ca să vă convingeţi că Iris Murdoch scrie foarte bine, citiţi şi romanul ei de debut, Under the Net (nu a fost tradus în română), un amestec de întâmplări amuzante şi discuţii filosofice. 

Aştept şi recomandările voastre în materie de scriitori englezi. Chiar dacă am citit destui, niciodată nu pot fi prea mulţi :)

 

Surse foto: Wikiquote, Indiewire blog, The Spectator, Wikipedia, Bookaholic, Waytofamous.

14 Răspunsuri

  1. Avatar

    Îmi place lista ta, mai ales pentru Woolf și Murdoch; îmi dau seama că am citit din toți, doar pe Zadie Smith tot o amîn, nu știu de ce, deși am White Teeth de nu știu cîți ani deja. Eu i-aș mai pune pe listă pe Nick Hornby, Ian McEwan și Julian Barnes, iar dintre clasici pe T. Hardy.

    • Avatar

      De Nick Hornby nu auzisem deşi High Fidelity îmi sună cunoscut. O să îl pun pe listă ;)
      Cu Ian McEwan și Julian Barnes încă nu m-am lămurit pt că am citit numai câte 1 roman de fiecare, dar poate găsesc timp să-i aprofundez.
      Mi-a plăcut şi mie Thomas Hardy, nu ştiu exact de ce nu l-am inclus. Am mizat mai mult pe scriitorii care mi-au venit în minte fără să mă gândesc prea mult :P (Acum dacă mă gândesc bine i-aş fi putut menţiona şi pe Orwell, Jane Austen, D.H.Lawrence şi E.M.Forster).

  2. Avatar

    Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro si un tip nu foarte cunoscut pe nume Shakespeare :).

    • Avatar

      Pe Margaret Atwood o ador, dar e canadiancă :P La Kazuo Ishiguro mi-a plăcut doar Never let me go iar pe Shakespeare l-am citit mai mult de nevoie și mai puțin de plăcere (comediile totuși mi-au plăcut).

  3. Avatar

    Graham Greene, fara a avea pretentia ca se ridica la nivelul celor amintiti de tine.

  4. Avatar

    Mi-a placut mult Thomas Hardly, e printre preferatii mei. Dar si Jane Austen….Oricum Shakespeare ramane printre cei mai buni, parerea mea.

  5. Avatar

    malcolm lowry – under the volcano este capodopera. oricum cei mai buni scriitori englezi au fost irlandezi: joyce si wilde:)

  6. Avatar

    In copilarie l-am apreciat mult pe Dickens, si imi place si acum (ma gandesc mai ales la Marile sperante). Am mai crescut si am citit Thomas Hardy (cum as putea sa o uit pe tragica si frumoasa lui Tess D`Uberville, nici Primarul din Casterbridge), Jane Austen, Emily Bronte (La rascruce de vanturi – frumos di trist deopotriva) si Daphne du Maurier. Inspirata de ecranizari (atunci erau foarte difuzate ecranizarile BBC de la TVR, before 90) am citit saga lui John Galsworthy si piesele lui Shakespeare. din pricina desenelor animate am ajuns si la Rudyard Kipling. Mai recent i-am descoperit pe William Thackeray cu al sau Balci al desertaciunilor (atacat cu rabdare si cu schema legaturilor de familie desenata pe masura ce citeam!) apoi pe Jerome K. Jerome, cu toate cele patru romane aparute la Editura Corint, o lectura savuroasa pe tema umorului englezesc ca si P.G. Wodehouse ( la Polirom). Dintre contemporani – Linda Grant despre cele trei carti editate tot de Corint si numai despre ele, dintre toti cei anumerati aici, am scris pe blog, pentru ca a avut noroc sa o citesc dupa ce sotul mi-a facut cadou jucaria :) Am incercat sa citesc ceva de Virginia Wolf dar m-a ametit cu streamingul ei, am pierdut firul si adio… m-am multumit cu ecranizarile (Orele) si cu biografiile ei.

    • Avatar

      Thomas Hardy, Jane Austen, Daphne du Maurier și Thackeray mi-au plăcut și mie, dar nu „la prima strigare”. De Linda Grant mărturisesc că nu am auzit, așa că o să îmi îmbogățesc lista cu ea :)
      Pe Virginia Woolf cred că ori o placi cu totul, ori mai deloc. E o chestie de gusturi, bineînțeles. The Hours este printre filmele mele preferate, iar Philip Glass cu a lui coloana muzicală te vrăjește nu alta.
      Îți mulțumesc mult, Antoaneta, pentru comentariile tale atât de elaborate și te mai aștept pe blog.

  7. Avatar

    Pe nedrept lipseste Jonathan Coe.

  8. Avatar

    Am citit de la el:
    – Casa somnului
    – Ploaia inainte sa cada
    – Inspaimantatoarea viata personala a lui Maxwell Sim
    – Expo ’58

    Un scriitor pur si simplu extraordinar. Sa imi dai de stire cand publici cronica la Casa somnului.

  9. Avatar

    Daca tot s-a trecut si la scriitori din Irlanda e pacat sa nu o amintim pe Florence Barclay cu Steaua magilor, Mataniile, La capatul firului

Lasă un comentariu

Filtru Spam