Autor: Silvia Chindea
Anul apariției: 2015
ISBN: 9789730202
Număr pagini: 279
O carte poliţistă bună se citeşte dintr-o suflare, urmărind atent fiecare pistă şi indiciu în speranţa că sfârşitul va aduce dezlegarea tuturor misterelor într-o formă inovativă şi bine ticluită. Şase păpuşi Matrioşka, romanul de debut al Silviei Chindea, s-a potrivit ca o mănuşă aşteptărilor mele, căci am fost absorbită de acţiune încă de la primele pagini.
Scenele şi imaginile vii, conturate în detaliu, schimbul fulgerător de replici, analiza minuţioasă a probelor şi rapiditatea cu care se desfăşoară evenimentele, te duc cu gândul la un scenariu de film detectiv, şi mai puţin la realitatea birocratică a poliţiei române. La nivelul personajelor, am remarcat o tendinţă de romanţare a gesturilor şi trăsăturilor, un element din nou tipic pentru producţiile americane, ce nu deranjează, dar care plasează evenimentele la nivel subconştient în străinătate, nicidecum în Bucureşti sau Sibiu, aşa cum este cazul în acest roman.
Protagoniştii alături de care pornim la drum în soluţionarea mai multor crime sunt medicul legist Panait şi mai tânărul său coleg Mihai, comisarul Ion Dumitrache şi ajutorul său, Cazan. Din punct de vedere relaţional, există un fel de simetrie între aceste două perechi de investigatori în sensul că raporturile dintre ei sunt uşor afective, apropiate de legătura tată-fiu, dar sunt şi o sursă constantă de observare a diferenţelor dintre generaţii. Pentru cititorii tineri, ignoranţa lui Panait sau a lui Dumitrache în materie de Facebook sau alte mijloace moderne de comunicare este cât se poate de amuzantă, fără însă a cădea în ridicol, căci autoarea are grijă să-şi pună personajele într-o lumină favorabilă în momentele cheie ale acţiunii.
Din punct de vedere al construcţiei epice, Şase păpuşi Matrioşka este o povestire în ramă, cu 3 naratori diferiţi. Deşi există anumite puncte comune între aceste 6 nuvele, am fost oarecum dezamăgită să constat că întâmplările descrise sunt de sine stătătoare şi nu se leagă între ele. Mă aşteptam să reprezinte piesele unui singur puzzle, numai bun de rezolvat la finalul cărţii. Povestea centrală, moartea unei tinere fete din Bucureşti, este atent construită prin intermediul multor momente tensionate şi a unor răsturnări de situaţie care fac referire la clasa de mijloc, sau chiar bogată a societăţii româneşti. Satirizarea lumii politice este făcută într-o notă destul de discretă şi cuprinde doar câteva referinţe la puterea oamenilor din partid şi a stilului de viaţă a unui cuplu înstărit.
În mod ingenios, Silvia Chindea redă prin neliniştea lui Panait de a-şi publica nuvelele emoţia oricărui scriitor ce urmează a se dezvălui publicului, reuşind astfel să surprindă o părticică din chinul creaţiei cu care un autor se confruntă.
Şase păpuşi Matrioşka este o lectură extrem de plăcută şi bine documentată, ce-ţi pune rotiţele în mişcare şi te face să devii un mic Sherlock Holmes pe parcursul celor 280 pagini. Iubitorii genului vor regăsi în acest roman multe elemente specifice serialelor poliţiste (medical legist singuratic, obsesia pentru detalii, autopsii revelatoare, etc.) ceea ce le va permite să urmeze îndeaproape fiecare indiciu până la aflarea criminalului.
Îi mulţumesc tare mult Silviei pentru exemplarul dăruit! Cartea poate fi achiziţionată direct de pe site-ul autoarei.
4 Răspunsuri
Catalina
Ador cărțile polițiste! Pe asta nu am citit-o, dar cu siguranță o trec pe lista de citit!
Moga Antoaneta
Faina recomandarea, ca si descoperirea a unei potentiale urmase (de ce sa nu spunem asa ?!)a Rodicai Ojog Brasoveanu (cartile autoarei care a trecut in nefiinta erau tonice si le-am apreciat ca pe o oaza de altfel atunci cand le-am citit inainte de 1990, ea insasi fiind o prezenta exotica in literatura cam seaca a epocii).
Dana Dumitru
Silvia Chindea scrie acum a doua carte poliţistă, aşa că eu zic că are un potenţial mare să calce pe urmele Rodicăi O.B.
Moga Antoaneta
O trec și eu pe lista de citit!