Primăvara literaturii balcanice

postat în: Blog | 3

Literatura balcanica_Bookishstyle

Vântul de primăvară, și, implicit al schimbării, bate domol și prin ograda mea literară. După ce am răscolit anticariate și site-uri mai degrabă obscure, mi-am propus să pornesc într-o călătorie pe tărâmuri îndepărtate, rar explorate și catalogate până acum. Peninsula Balcanică, acest teritoriu mitic-socialist-comunist, la o aruncătură de băț de România, dar la ani lumină de lecturile mele obișnuite, așteaptă să fie cucerită.

Nu știu cum se face, dar, acum câteva săptămâni când am consultat pe Wikipedia lista țărilor balcanice, mi-au ieșit cumva mai puține la număr (?!), așa că am reușit să întocmesc o listă cu doar șapte țări pe care vreau să le „vizitez”. Literatura română am exclus-o din start pentru că de ceva vreme citesc constant autori contemporani, literatura slovenă mi-a scăpat (va trebui să revin la ea cu altă ocazie), din cea croată am citit deja un autor, iar Kosovo este un teritoriu prea tânăr pentru a vorbi încă de o literatură autohtonă.

Fără să-mi propun să revoluționez în vreun fel gusturile preponderente pentru literatura mainstream (în special anglofonă), pornesc în acest experiment cu dorința de a plonja și în alte culturi, dar și cu speranța că voi reuși să găsesc câteva particularități comune acestor țărișoare, unite generic sub umbrela Peninsulei Balcanice.

Provocarea mă va însoți pe durata lunilor de primăvară, când, printre lecturile “comerciale”, voi strecura și titlurile menționate mai jos. Alegerile au depins foarte mult de volumele găsite (pe unele încă nu le-am achiziționat, dar am căutat să fie disponibile) și nu neapărat de preferințele personale.

 

AlbaniaFahri Balliu – Panteonul Negru

 

Bosnia și HerțegovinaAleksandar Hemon – Omul de nicăieri

 

Bulgaria – Georgi Gospodinov – Un roman natural

 

GreciaNikos Kazantzakis – Zorba Grecul

 

MuntenegruMiodrag Bulatović – Cocoșul roșu zboară spre cer

      Ognjen Spahić – Copiii lui Hansen (la recomandarea Laviniei)

 

Macedonia (am trișat și am ales un autor aromân pentru că nu am reușit să găsesc nicio carte de un autor macedonean) – Elena BalamaciXena și umbrele ei

 

SerbiaDanilo Kiš – Grădina, cenușa

 

Un articol interesant pe această temă găsiți și în The Calvet Journal.

 

3 Răspunsuri

  1. Avatar

    Ah, ce idee faină! Mă tot gândeam să sap şi eu după autori din ţările astea mai puţin expuse în lumea editorială, că doar or avea şi eu oameni cu poveşti faine. Zorba Grecul e una dintre cărţile mele preferate all-time, sper să-ţi placă cel puţin pe jumătate faţă de cât mi-a plăcut mie.

    • Avatar

      Sincer am ales cumva la nimereală Zorba Grecul, dar acum sunt entuziasmată.
      Poate descoperi și tu alți scriitori mai „dubioși” și facem schimb de experiențe :)

  2. Avatar
    Turistbooking

    Primavara = un nou inceput de viata.

Lasă un comentariu

Filtru Spam