Portrete de familie

postat în: Dragoste, Drama, Modern | 0

Calitatea luminii - Mircea Pricajan - Polirom

Autor: Mircea Pricăjan

Anul apariției: 2016

Editura: Polirom

ISBN: 9789734663170

Număr pagini: 208

Prima întâlnire cu scriitorul Mircea Pricăjan s-a materializat prin lectura romanului Calitatea luminii, cu un subiect foarte actual în zilele noastre, și anume, schimbările survenite în cuplu odată cu apariția primului copil. În contextul păienjenișului blogurilor de parenting, care disecă până la epuizare (uneori exasperare) fiecare aspect al acestui nou capitol din viața unor tineri căsătoriți, proza lui Mircea Pricăjan vine ca o briză proaspătă prin faptul că oferă o perspectivă mai relaxată asupra acestui aspect controversat al existenței omului de secol XXI.

Antim și Carmina reprezintă modelul tipic al părinților europeni de vârstă mijlocie, care, după ce și-au pus carierele la punct, au bătut lumea în lung și-n lat, au trăit alături de prieteni experiențe și seri de neuitat, hotărăsc să se inițieze în tainele familiei. Transformările prin care cei doi trec pe parcursul acomodării și stabilirii unei rutine alături de Codin, bebelușul lor, sunt prezentate ca un carusel de emoții, ce pune în pericol armonia cuplului. Regăsirea echilibrului și motivației interioare, renunțarea la vechile obiceiuri și acceptarea noilor ritualuri, se produce treptat, cu pași timizi, în micile momente de respiro pe care copilul începe să le ofere. Un weekend prelungit la o cabană din vârful Apusenilor constituie prilejul perfect pentru Antim și Carmina să se deconecteze, dar și pentru a reînvia pasiunea înăbușită de plânsete și scutece.

Ritmul viu și contemporan al textului se bazează pe o țesătură narativă care curge lin, deși este străpunsă pe alocuri de fraze lungi și întortocheate. Scriitorul trece cu ușurință de la descrierea vieții domestice la probleme socio-politice și rememorări ale trecutului ce se concretizează în stări și trăiri din prezent. Există câteva detalii în acțiunea romanului ce par un pic forțate, introduse parcă special pentru a sublinia starea de fericire a cuplului la cabana din Apuseni (prietenia cu ceilalți turiști, noaptea toridă de dragoste, confidențele proprietarului pensiunii, etc), dar, în mare, povestea este bine închegată.

Calitatea luminii vorbește despre momentele de cumpănă și provocările inevitabile ale oricărei căsnicii. Nota optimistă cu care se încheie întărește convingerea că viața se compune din schimbări, iar oamenilor nu le rămâne altceva de făcut decât să se adapteze.

Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe libris.ro sau elefant.ro.

privilegiatii_jonathandee_litera

Autor: Jonathan Dee

Anul apariției: 2016

Editura: Litera

ISBN: 9786063304576

Număr pagini: 288

Privilegiații, romanul nominalizat în 2011 la premiul Pulitzer, nu reușește să se ridice la înălțimea așteptărilor aferente acestei distincții. Deși lectura curge ușor, firul epic nu rezervă prea multe surprize, iar personajele sunt mult prea superficiale pentru a da viață unor întâmplări memorabile sau pentru a pune pe tapet sentimente și gânduri pătimașe.

Odată ce Sylvia și Adam hotărăsc să găsească o cale pentru a câștiga mai mulți bani, ascensiunea lor este previzibilă, iar micile greutăți ale vieții nu par să destabilizeze bula perfectă în care s-au închis. Mi-a plăcut felul în care Jonathan Dee redă uniunea și dragostea lor necondiționată, dar, în comparație cu eroii lui Fitzgerald, a cărui influență se simte în ceea ce privește tematica “celor frumoși și blestemați”, portretizarea este una slabă, lipsită de exaltare.

Sunt câteva scene în roman ce mi-au plăcut în mod deosebit (de exemplu, episodul când Sylvia pierde copiii la metrou iar grija și iubirea cu care îi învăluie apoi sunt intens descrise, conturându-se astfel o profunzime a personajului ce lipsește în prima parte a cărții; de reținut este, de asemenea, legătura cu tatăl său ce oferă textului accente de meditație), dar, per total, nu mi-a lăsat o impresie puternică. Copiii, April și Jonas (care are o scurtă perioadă de rebeliune) nu au nicio aspirație, în afara faptului de a trăi conform condiției lor sociale și de a  fi mulțumiți cu asta. M-aș fi așteptat ca povestea să aibă un caracter moralizator, să vorbească despre efectele perverse ale traiului indecent și despre degradarea spiritului, dar, în lipsa unui asemenea final, narațiunea își pierde tot farmecul. Sau, poate tocmai în asta constă meritul autorului, și anume, că alege să salveze familia prin lejeritatea cu care înfruntă problemele, fapt cu care eu nu am reușit să rezonez.

Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe libris.ro sau elefant.ro.

Lasă un comentariu

Filtru Spam