Tentațiile livrești mă asaltează zilnic din toate părțile. Pe Goodreads, pe blogurile literare din afară sau din România, prin comunicatele editurilor sau prin intermediul recomandărilor prietenilor, trăiesc cu iluzia că, în mod miraculos, voi avea timp să citesc la un moment dat toate titlurile adunate pe listele răspândite prin diferite agende. Anul acesta, mai mult ca oricând, mă tentează o grămadă de cărți nou-apărute (deși în general nu alerg după ultimele apariții), în special din literatura limbii engleze (britanică sau americană), din sfera celor nominalizate la diferite premii literare, dar și din literatura românească. Astea sunt deocamdată alegerile mele pentru 2017, restul listei urmând a fi completată pe parcursul anului.
The Underground Railroad – Colson Whitehead, câștigătoare a National Book Award for Fiction în 2016 și nominalizată de The New York Times Book Review în top 10 cele mai bune cărți ale anului 2016, spune povestea Corei și a lui Caesar, doi sclavi ce luptă să scape de pe o plantație din Georgia, cu ajutorul Rețelei secrete de rute și adăposturi sigure. O carte ce recreează atmosfera de teroare în care au trăit oamenii de culoare înaintea Războiului Civil printr-o narațiune ce țese saga Americii de la importul de sclavi la promisiunile neîmplinite din ziua de azi. The Underground Railroad este despre dorința fără margini a unei femei de a lăsa în urmă ororile robiei, dar și o meditație puternică asupra istoriei universale.
Efectele secundare ale vieții – Vlad Zografi, lansat în noiembrie la târgul de carte Gaudeamus, un roman polifonic de mare virtuozitate, în care cinci voci se îmbină și conturează o secvență tensionată din prezent. Nu lipsește din decor un detectiv improvizat (de meserie psihiatru), admirator al locotenentului Colombo, o jurnalistă de succes, un reputat om de știință, o femeie dezamăgită și – miezul cărții – un autist, care are partitura cea mai originală. Depășind imediatul, se aude în carte și un discurs de primire în Academia Română, care povestește idei, cu inteligință și plasticitate.
De două mii de ani – Mihail Sebastian recomandată de Philippe Sands în topul celor mai bune cărți citite în 2016, publicat de The Guardian, publicată în 1934, în perioada antisemită, o cronică apăsătoare despre curaj și disperare, puterea memoriei și forța necruțătoare a istoriei. Un roman ce spune povestea unui student ce încearcă să își găsească un loc într-o lume care îl respinge, împărțindu-și zilele între plimbări, beții, jocuri de noroc și întâlniri cu tineri revoluționari, pe fundalul unei Europe în pragul celui de-al doilea război mondial.
Autumn – Ali Smith, recomandată de Olivia Laing, Sebastian Barry, Jackie Kay și Paula Hawkins în topul realizat de The Guardian, o explorare plină de umor și istețime a prezentului prin intermediul trecutului. Romanul oferă o perspectivă deschisă asupra culturii pop, dar, în condițiile unei lumi din ce în ce mai plictisite și exclusiviste, este și o meditație asupra înțelesului bogăției și valorilor. Autumn este primul dintr-o serie de patru volume separate, dar interconectate și ciclice (precum anotimpurile), ce explorează dimensiunile timpului și cum percepem curgerea lui. Ali Smith este o autoare pe care mi-am propus să o citesc de ceva timp, așa că va fi printre primele lecturi din 2017.
The Portable Veblen – Elizabeth Mckenzie recomandată de Jonathan Franzen în topul realizat de The Guardian, pe lista scurtă a premiului Bailey’s Prize for Women’s Fiction în 2016, un roman foarte original și amuzant, a cărui acțiune se desfășoară în Palo Alto, în mijlocul unui conflict cultural dintre societatea actuală și cea dinaintea tulburărilor politice din 1967. Un cuplu tânăr în pragul căsătoriei – Veblen și logodnicul său Paul, un neurolog de succes, este pe punctul de a se destrăma. În încercarea de a se regăsi, vor trece peste problemele cu propriile familii disfuncționale, încercările de seducție ale unei farmaciste bogate, iar rezolvarea va veni prin intermediul unui dialog imaginar cu o veveriță simpatică.
Ce înseamnă să fii singur? Cum trăim dacă nu suntem apropiați la un nivel intim cu o altă ființă umană? Cum relaționăm cu ceilalți? Oare tehnologia ne unește sau ne desparte și mai mult? Sunt doar câteva din întrebările pe care le ridică The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone – Olivia Laing, un roman provocator și foarte emoționant despre distanța dintre oameni și lucrurile care îi aduc împreună, despre sexualitate, mortalitate și posibilitățile magice ale artei. O carte recomandată de Anne Enright și David Nicholls.
Fetele – Emma Cline, nominalizată la Goodreads Choice Awards anul acesta, o carte ce mă tentează datorită atmosferei și euforiei specifice tinereții pe care pare să o emane. Suntem în vara anului 1969. Evie, o adolescentă în vârstă de 14 ani, duce o viață anosta, într-un orășel de provincie din America, și se străduiește din răsputeri să le câștige atenția părinților, care abia au divorțat. Totul se schimbă însă pentru ea atunci când o întâlnește pe misterioasa Suzanne. Aceasta o atrage pe adolescenta în căutare de senzații tari in lumea tulbure a unui cult, condus de un nebun carismatic. Romanul este o meditație asupra puterii si a sacrificiului.
Commonwealth – Ann Patchett, nominalizat la Goodreads Choice Awards, un roman ce împletește existența famiilor Keating și Cousin pe durata a cinci decenii, pe măsura ce viața își urmează cursul normal. În tinerețe, Franny Keating începe o relație cu renumitul scriitor Leon Posen, un bărbat mult mai în vârstă, ce este în căutare de inspirație pentru noul său roman. Poveștile pe care i le spune lui Leon constituie germenii unei noi cărți, intitulată tot Commonwealth. Impactul acesteia și secretele pe care le scoate la iveală, învârt ițele prin care Ann Patchett țese laolaltă destinele a zece oameni: cei șase copii ale familiilor Keating-Cousin și cei patru părinți.
Voi ce planuri de lectură aveți pentru anul care vine?
p.s: spiridușii Moșului au avut deja grijă să îmi comande 3 din cărțile de pe listă
4 Răspunsuri
roberts
interesante alegeri! sunt cateva carti de care nici macar nu auzisem…dupa descriere, m-ar tenta cartea Oliviei Laing si „Fetele” de Emma Clime. mult succes in 2017 si spor la lectura!
Dana Dumitru
Mi-am propus să citesc mai mult în engleză în următoarea perioada, de asta am și ales destule titluri încă netraduse la noi. Cartea lui Ali Smith cred că sigur se va traduce și la noi, am eu așa o presimțire
ianca
Ieeei, am un titlu comun cu al tau in lista asta! M-ai facut curioasa si cu The Portable Veblen…descrierea suna tare tentanta
Dana Dumitru
The Portable Veblen o am deja, vreau să mă apuc de ea săptămâna viitoare. La The Underground Railroad pe care o avem în comun nu știu când o să ajung, încerc să nu mai comand nimic o perioadă, posibil să o citesc mai spre sfârșitul anului.