Harta cărţilor citite în 2015

postat în: Blog | 13

“The World in Books” by Andrea Rotaru-Barac from Manchester

La începutul lunii trecute, Cristina de la Biblioterapie făcea Un altfel de bilanț al lecturilor, și anume, inventaria țările prin care a călătorit în 2015 din punct de vedere literar. Mi s-a părut simpatică ideea ei, mai ales că în felul acesta poți trage niște concluzii asupra obiceiurilor de lectură și poți căuta astfel să-ți lărgești sfera autorilor din care citești în mod normal.

 

Se pare că în 2015 m-am plimbat în 18 țări:

 

Africa de Sud – 1 carte

Albania1 carte

America – 7 cărți

Anglia – 7 cărți

Australia 1 carte

Cehia – 2 cărți

Columbia 1 carte

Franța1 carte

India1 carte

Irlanda1 carte

Israel1 carte

Italia – 1 carte

Nigeria1 carte

Norvegia1 carte

Portugalia – 3 cărți

România – 8 cărți

Rusia1 carte

Scoția1 carte

 

Statistic vorbind, am acoperit un procent de doar 10% din totalul celor 196 țări. E clar, anul acesta trebuie să caut autori mai puțin cunoscuți și să las în plan secund literatura americană și engleză, deși piața este preponderent invadată de aceste două culturi.

 

În altă ordine de idei, dacă vă mai amintiți, pe la sfârșitul lui iulie inventariam 17 Cărţi necitite, uitate în bibliotecă, pe care îmi propuneam să le citesc până la sfârșitul lui 2015. Cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, am reușit de fapt să lecturez doar 6 din cele 17:

Pentru 2016 încă nu mi-am întocmit o listă concretă de lectură, dar voi avea grijă să-mi aleg din restanțele de anul trecut și din țări mai puțin cunoscute.

 

Voi cum stați cu planurile de lectură pe 2016?

 

Foto via National Geographic

13 Răspunsuri

 1. Avatar

  Hey, mă bucur că ți-am dat o idee de a aborda din altă perspectivă lecturile. (mulțumesc pentru link!)
  Sunt tare curioasă ce-o să-mi iasă anul ăsta, dacă reușesc să depășesc pragul de 33 de țări sau nu, mai ales că am un plan ambițios de diversificare a genurilor (poezie, teatru, eseu, știință, istorie etc. pe lângă roman și proză scurtă).

 2. Avatar

  Vai, ce idee drăguță si interesantă <3! Mi-ar plăcea să o pun si eu in practică la sfârșitul lui 2016, dacă ajungem sănătoși până acolo :D. Mai ales că mi-am propus, și eu, să citesc autori din cat mai multe colturi ale lumii.

 3. Avatar

  N-ai fost în Olanda, văd. Cees Noteboom, dacă vrei să ajungi în partea asta de lume.
  Planuri de citit nu mai fac. Vânez noutățile doar :-)

  • Avatar

   Constat cu stupoare că până acum nu am fost deloc în Olanda :| De Cees Noteboom îmi recomanzi ceva anume? Văd că s-au tradus 5 cărți (Ziua Morților, Philip şi ceilalţi, Următoarea poveste, Ritualuri și Pierdutul paradis).

 4. Avatar

  Ce idee simpatică e asta cu harta. O s-o încerc și eu în anii următori. ^_^ Există o provocare – să citești într-un an un text din fiecare țară.

 5. Avatar

  Bună idee, să fac un inventar și să văd ce cărți necitite mai am în biblioteca mea. În rest, planul de lectură eu îl fac pe criteriul ”Văzut, plăcut, luat” la filiala locală apropiată de mine a Bibliotecii publice de ale cărei servicii mă folosesc din plin.

  • Avatar

   Super! Eu nu ştiu de ce, dar nu prea am mai dat pe la biblioteci în ultimul timp şi am preferat mai degrabă să cumpăr cărţile.
   Totuşi, anul ăsta m-am reabonat la biblioteca de portugheză de la facultate pentru că am observat că sunt ceva autori portughezi încă netraduşi la noi.

 6. Avatar

  In loc de țara de origine a autorului n-ar fi fost mai corect să ai în vedere unde se petrece acțiunea ? Asta pentru a fi în ton cu ilustrația! m-am gândit să-mi fac ți eu propria hartă dar pornind de la acest criteriu, ce zici ?!

  • Avatar

   Hmm la asta nu m-am gândit. Totuși nu cred ca ar fi mare diferență pentru că în majoritatea romanelor (dacă nu în toate) acțiunea se petrece în țara de origine a autorilor.

 7. Avatar

  Mai sunt și excepții, mă gândeam la harta mea și așa am descoperit asta. Ulițkaia este din Rusia dar povestea ei despre Daniel Stein îl urmărește prin Polonia, Germania, Letonia, Bielorusia, Italia și Israel. În ”Atlasul Norilor” scrisă de un britanic, cititorul călătorește în Coreea de Sud (în viitor) dar și în Pacificul de Sud (în trecut). Mă gândesc cum să realizez harta, poate cu aceste precizări.

 8. Avatar

  Fruoasă idee, Dana, să știi că o voi împrumuta anul viitor, cu tot cu creditele către tine. Spune-mi te rog care sunt titlurile care te-au purtat în Portugalia, nu de alta dar trăiesc o mică obsesie și vreau să descopr cât mai multe!

Lasă un comentariu

Filtru Spam