Autor: Kate Morton
Anul apariției: 2011
Editura: Humanitas
ISBN: 978-973-689-413-8
Număr pagini: 480
Dacă sunteţi în căutarea unei cărţi uşoare, dar care să vă menţină vie curiozitatea pe tot parcursul lecturii, Grădina uitată este o alegere mai mult decât potrivită. Fără prea mari pretenţii din punct de vedere al scriiturii, a trăirilor psihologice intense sau a personajelor memorabile, Kate Morton reuşeşte să creeze o atmosferă palpitantă, un montagne-russe de evenimente spactaculoase, ce se derulează în scene rapide de la prima până la ultima pagină.
Romanul surprinde povestea a patru generaţii din familia Mountrachet, de la începutul secolului XX până în zilele noastre, o poveste plină de secrete de identitate şi, nu în ultimul rând, o poveste despre descoperirea de sine. Acţiunea se desfăşoară pe trei planuri narative şi două dimensiuni spaţiale (Anglia şi Australia) care se întrepătrund pe măsură ce evenimentele prind contur: trecutul este reprezentat de viaţa Elizei Makepeace şi a lui Rose Mountrachet, prezentul îl constituie descoperirile Cassandrei, iar viitorul este anticipat prin conturarea unei relaţii între Cassandra şi Christian.
Ritmul naraţiunii este alert, iar misterele sunt elucidate treptat, fiecare capitol conţinând un mic detaliu ce este folosit ca punct de plecare pentru următorul capitol. Trecerea de la acţiunea din 1900 la 1913, 1975 sau 2005 se face cu foarte mare uşurinţă, contribuind astfel la crescendo-ul acţiunii şi la dezlegarea firului epic încâlcit.
Grădina uitată îmbină cu succes stilul gotico-victorian cu stilul senzaţional al best-seller-urilor. Temele şi locaţiile specific victoriene abundă: motivul copiilor asupriţi prin muncă, motivul castelului (domeniul Blackhurst), secrete vechi, etc. Totodată, este şi o frescă a începutului perioadei edwardiene, caracterizată prin eleganţa seratelor şi a dineurilor, prin schimbarea mentalităţii în ceea ce priveşte aranjarea căsătoriile, prin obiceiul tinerelor de familie de a pleacă în croaziere spre New York pentru a-şi desăvârşi intrarea în lumea bună, dar şi prin dorinţa oamenilor de rând de a începe o altă viaţă pe noile continente.
Căutările Cassandrei se desfăşoară în paralel cu cele ale lui Nell, naratorul fiind omniprezent. Cartea este scrisă la persoana a treia, dar autoarea se foloseşte şi de tehnica inserării altor poveşti în naraţiune precum basmele Elizei, care reprezintă de fapt cheia către descoperirea secretelor familiei Mountrachet.
Kate Morton construieşte un roman bogat în ilustrarea relaţiilor interumane. Legătura dintre Nell şi Cassandra nu este numai una de sânge, ci se bazează şi pe puterea destinului; se pare că există o ciclicitate a evenimentelor prin faptul că familiile celor două mor în accidente. Tot în sfera conexiunilor dintre personaje este de reţinut şi relaţia strânsă dintre verişoarele Eliza şi Rose pentru că, în definitiv, ea constituie intriga principală a romanului, cât şi dragostea aproape bolnăvicioasă a lui Linus (tatăl lui Rose) pentru sora sa Georgiana, dragoste care mai apoi se răsfrânge şi asupra fiicei sale, Eliza. În contrast, relaţia Elizei cu mătuşa Adeline aminteşte de relaţia problematică a lui Jane Eyre cu doamna Reed.
Grădina uitată are toate ingredientele unei cărţi de succes: o acţiune închegată, un fir epic bine construit şi dinamic, o pânză densă de secrete şi alambicări sentimentale pe fundalul peisajului romantic din Cornwall şi un suspans bine dozat pe parcursul celor aproape 500 pagini. Recomand cartea iubitorilor de literatură victoriană scrisă din perspectivă modernă, cât şi celor pasionaţi de intrigile şi misterele ţesute în jurul familiilor de viţă nobilă.
Puteţi cumpăra cartea la un preţ bun de pe elefant.ro, libris.ro sau cărturești.ro.