Cum îşi petrece timpul liber un cititor împătimit?

postat în: Blog | 1

BQ1

 

În ciuda aparenţelor, viaţa unui cititor nu este nici pe departe plictisitoare, şi nici nu se rezumă doar la clipele solitare petrecute în compania unei cărţi. Recunosc că există multe momente când tot ce îmi doresc este să lenevesc ore în şir cu un roman în mână şi ceva fructe la îndemână, dar, când vreau să schimb ritmul unei zile lâncede fără a ieşi din universul cărţilor, găsesc tot felul de activităţi care mă bucură.

ed0ec9eca29991644e969ef17a836f48

În primul rând, reorganizez permanent cărţile şi nu pentru că aş fi neapărat obsedată să le ţin aranjate pe edituri (deşi sunt), ci pentru că rafturile devin neîncăpătoare odată la 2-3 luni. Nu am încă o bibliotecă foarte mare, aşa că improvizez şi le mai pun şi pe pervaz, de exemplu. Ca să fac loc volumelor noi pe care le achiziţionez, am hotărât să mă despart de cărţile care nu mi-au plăcut în mod deosebit, sau pe care le am de multă vreme pe raft şi în continuare nu mă atrag, prin donarea lor către Palatul Vechiturilor, un magazin ce primeşte un amalgam de obiecte, de la telefoane vechi la milieuri şi tablouri, care, la rândul său, pentru fiecare volum primit, oferă câte 5 lei unei asociaţii pentru copii cu dizabilităţi.   

Bineînţeles, există mereu tentaţia întocmirii unor liste de lecturi, mai mult sau mai puţin realizabile. Găsesc mereu prin agende vechi titluri notate, din care constat că am bifat foarte puţine, poate 1-2. Anul acesta m-am ferit să-mi mai fac planuri pentru că, oricum, mereu intervin schimbări în lista iniţială. Totuşi, este un mod amuzant şi plăcut de petrecere a timpului dacă eşti o persoană organizată sau îţi place să faci planuri, fie ele şi imaginare.

polls_0807c_readinglist_0403_85765_poll_xlarge

keep-calm-and-join-book-club

Cluburile de carte sunt o altă alternativă de petrecere a timpului pentru cititorii înrăiţi. Ce poate fi mai plăcut decât să dezbaţi romanul preferat cu oameni la fel de pasionaţi ca tine, să faci schimb de idei, să legi prietenii sau să primeşti recomandări inedite de lectură? După cum ştiţi deja, eu particip de mai bine de un an la Clubul de Carte Litera, dar, în Bucureşti există la momentul actual o varietate de cluburi la care poţi alege să mergi, fie că participi lunar sau ocazional. Printre acestea amintesc şi de Books, tea & more. Club de carte lunar, găzduit de Ceainăria Infinitea, Clubul de carte „Nordic Noir”, organizat de editura Trei, British Book Club, sau Seneca Anticafe, ce se întruneşte bilunar în cafeneaua omonimă.

Dacă nu-ţi permiţi să cumperi mereu cărţi pentru a fi la curent cu apariţiile literare, iar atmosfera bibliotecilor ţi se pare prea rigidă, poţi merge la evenimentele de Schimb de Carte, organizate de cei de la Bookblog, sau te poţi înscrie pe platforma online Bibliotecara unde iei sau dai cu împrumut cărţi, avantajul fiind că livrările se fac în toată ţara.

book_swap

6a00d83452032169e200e553d151e68833-800wi

Dacă sunteţi creativi şi aveţi la îndemână multe scrisori sau vederi vechi, o idee ar fi să faceţi un album din ele, în felul acesta se vor păstra mai bine, iar voi veţi adăuga gratis o nouă carte în biblioteca :) Eu încă nu am încercat pentru că sunt destul de neîndemânatică când vine vorba de obiecte handamade, dar, pentru cei cu abilităţi artistice, cred că ar fi super relaxant.

Lansările de carte sunt o bună ocazie pentru a te pune la curent cu ultimele noutăţi editoriale sau chiar de a întâlni scriitorul preferat, şi, de ce nu, de a interacţiona cu alţi cititori pasionaţi de aceeaşi autori sau genuri literare. Pentru a nu rata niciun eveniment, cel mai bine este să urmăriţi paginile editurilor sau ale librăriilor pentru a şti din timp când are loc următorul eveniment. Uneori (foarte rar) trebuie făcută o rezervare în prealabil.

41xj9c9oluL._SX331_BO1204203200_

logo-muzeul-literaturii-661f7a5d9074a4169a476c1d15e19699

Un cititor pasionat este de cele mai multe ori şi un colecţionar de manuscrise sau cărţi vechi, aşa că pentru el Muzeul Naţional al Literaturii Române este un mic paradis în care se poate plimba nestingherit. La sfârşit de săptămână când dispuneţi de mai mult timp, puteţi vizita şi una din casele memoriale din Bucureşti, care ascund atât comori literare, cât şi de artă.

Şi, vorba englezilor, I saved the best for last, jocurile literare ar fi o alternativă numai bună de petrecere a timpului liber în compania prietenilor bookaholici. Am găsit pe Litlovers nişte jocuri simpatice pe care m-am gândit să vi le prezint şi vouă:

Punga Literară

Umple o pungă de cumpărături sau o cutie cu obiecte din diverse romane. Fiecare participant trebuie să extragă câte un obicet şi să ghicească despre ce roman (şi autor) este vorba şi în ce moment al acţiunii este folosit obiectul respectiv.

pandpgame

Bulgări Literari

Sună un pic copilăresc, dar este foarte distractiv. Împarte oamenii în două echipe, fiecare de o parte a camerei. Înmânează fiecăruia o bucată de hârtie pe care să scrie o întrebare dintr-un roman. Bileţelele se împăturesc sub formă de bulgări şi apoi sunt aruncate către cealaltă echipă.  Câştigătoare este echipa care răspunde corect la cât mai multe întrebări.

Cărui personaj îi aparţine replica?

Desemnează o persoană care să citească replici despre sau ale unui anumit personaj. Participanţii trebuie să ghicească cine şi când a rostit frazele respective. Dacă vreţi, se poate juca în echipe şi puteţi ţine un scor.

Voi cum mai petreceţi timpul liber, fără însă a părăsi lumea cărţilor?

Un Răspuns

  1. Avatar

    Si mie mi-ar placea sa particip la un club de carte, insa din pacate la noi in oras nu este. Ce norocoasa esti ca locuiesti in capitala. Imi place foarte mult articolul, sunt interesante acele jocuri literare.

Lasă un comentariu

Filtru Spam